Antena 3 CNN Politică MRU: Preşedintele României trebuie ales prin vot popular şi nu pe seama unui vot în Parlament

MRU: Preşedintele României trebuie ales prin vot popular şi nu pe seama unui vot în Parlament

2 minute de citit Publicat la 16:31 12 Ian 2013 Modificat la 16:31 12 Ian 2013
MRU: Preşedintele României trebuie ales prin vot popular şi nu pe seama unui vot în Parlament
Foto: INTACT Images
Preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, sâmbătă, la Braşov, că preşedintele României trebuie ales tot prin vot popular şi nu pe seama unui vot în Parlament şi că, până în prezent, nu are niciun reproş faţă de colaborarea cu PDL şi PNŢCD la alegerile parlamentare.
   
"Preşedintele României trebuie ales tot prin vot popular şi nu pe seama unui vot în Parlament. Considerăm că prima funcţie în stat trebuie să aibă un înalt  grad de legitimitate politică, un înalt grad de activitate la nivel politic în raport cu aşteptările cetăţenilor şi nu este cazul ca preşedintele să fie ales de Parlament", a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Mihai Răzvan Ungureanu, conform Mediafax.
   
Liderul Forţei Civice a spus că urmează să se discute în cadrul partidului care va fi politica de alianţă cu alte partide pentru viitoarele alegeri prezidenţiale din 2014, însă deocamdată nu a fost stabilit un candidat.
   
Întrebat dacă are ceva de reproşat partidelor cu care a făcut alianţă pentru alegerile parlamentare, Ungureanu a spus că nu are niciun reproş faţă de colaborarea cu PDL şi PNŢCD şi că protocolul semnat înainte de alegeri este "baza sigură a cooperării politice de acum înainte".
   
"N-am niciun reproş faţă de colaborarea cu PDL şi PNŢCD, pentru că fiecare doarme cum îşi aşterne. Noi suntem hotărâţi să fim foarte vocali şi foarte în opoziţie, astfel încât puterea, de dimineaţă şi până seara, să ştie că are nişte critici corecţi şi profesionişti la adresa actelor guvernării. (...) Urmează să mai discute politica de alianţă. În momentul de faţă avem practica, şi cu bune şi cu rele, a colaborării electorale în interiorul ARD şi, începând cu ziua constituirii Parlamentului, premisele unei bune colaborări parlamentare cu reprezenanţii PDL şi PNŢCD. Protocolul încheiat în cadrul ARD este baza sigură a cooperării politice de acum înainte. În ce formă, vom vedea. Deocamdată este formula colaborării parlamentare", a mai spus Ungureanu.
   
În oferta politică, Forţa Civică urmează să susţină obiectivele pentru care s-a angajat în calitate de parte semnatară a protocolului politic ARD.
   
"Protocolul nu am fost niciodată tentat să îl rup, iar acel protocol politic conţine statul de drept, democraţia, apărarea constituţiei, respectarea legilor ţării, europenizarea României. Avem patru teme majore: Constituţie, justiţie, media şi patrimoniu, în aşa fel încât pe seama dezbaterilor publice să putem avea o opinie civică, cetăţenească asupra tuturor problemelor care se regăsesc în aceste patru teme", a spus Ungureanu.
   
Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că Forţa Civică nu va face "compromisuri toxice, adică cele care se fac cu puterea pe seama asigurării unor privilegii mărunte".
   
Liderul partidului a spus că, în prezent, 80% dintre membrii Forţei Civice nu au făcut politică niciodată, dar s-au alăturat partidului din convingerea că pot schimba ceva.
   
"Partidul are 7.000 de noi membri, ne propunem ca până la 1 iunie să avem în rândurile noastre încă 15.000 de membri", a spus liderul partidului.
   
Colegiul Director al Forţei Civice s-a întrunit, sâmbătă, la Braşov, pentru a discuta principalele puncte în dezvoltarea strategiei politice a partidului.

×
x close