Monitorul Oficial publică astăzi motivarea Curţii Constituţionale privind votul Senatului în cazul lui Dan Şova. CCR a hotărât că decizia redactată de Senat, prin care Şova a scăpat de arestare, este neconstituţională.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Senatul va pune imediat în aplicare decizia, după publicare, iar singurele scenarii posibile sunt reinterpretarea sau reluarea votului dat pe 25 martie.
DNA a cerut încuviinţarea Parlamentului pentru reţinerea şi arestarea lui Dan Şova, în dosarul care viza contractele de asistenţă juridică pentru complexurile energetice Rovinari şi Turceni. Şova este acuzat de trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit Constituţiei, cererile de arestare sunt încuviinţare cu jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi, însă regulamentul Senatului prevedea la acea dată o majoritate a senatorilor în funcţie.
Ulterior, regulamentul a fost schimbat, însă tot lipsea o hotărâre scrisă de respingere a reţinerii şi arestării lui Şova.
Curtea Constituţională a decis, pe 8 aprilie, că Senatul este obligat să redacteze hotărârea, să o comunice autorităţilor competente şi să o publice în Monitorul Oficial.
Dan Şova se plânge de tergiversarea dosarului său
Şova este urmărit penal, din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.
Aproximativ 100 de persoane au protestat la Universitate, faţă de respingerea în Senat a arestării lui Dan Şova.