Antena 3 CNN Politică Moţiunea privind taxa de primă înmatriculare, adoptată de deputaţi

Moţiunea privind taxa de primă înmatriculare, adoptată de deputaţi

Moţiunea privind taxa de primă înmatriculare, adoptată de deputaţi
19 Feb 2008   •   12:09

Moţiunea simplă privind taxa de primă înmatriculare a fost adoptată de deputaţi cu 158 de voturi "pentru", 89 voturi "împotrivă" şi 7 abţineri din 265 de voturi exprimate. Din cei 265 de deputaţi prezenţi, 11 nu şi-au exprimat votul. Prin acest document se urmăreşte anularea taxei şi restituirea banilor către cetăţeni. Moţiunea a fost depusă după ce, cu o săptămână în urmă, documentul fusese respins de preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, întrucât reprezentanţii PDL nu au respectat procedura parlamentară prevăzută de Regulament pentru depunerea unei moţiuni simple.

Conform semnatarilor moţiunii, aceasta este un rezultat al impactului social pe care aceasta l-a generat. Ea este de asemenea determinată şi de riscul ca România să piardă în faţa Curţii Europene de Justiţie din cauza caracterului ilegal, discriminatoriu şi neeuropean al respectivei taxe.

Replica Guvernului a venit din partea ministrului de Finanţe, Varujan Vosganian. Acesta a acuzat PD-L de un demers cu electoral şi a precizat că anularea taxei ar transforma România într-o piaţă a maşinilor de mâna a doua. Vosganian a mai precizat că Executivul va prezenta oricum Parlamentului, cel mai probabil până la sfârşitul acestei luni, o ordonanţă de urgenţă care va modifica modul în care se calculează taxa de primă înmatriculare.

Din declaraţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, reiese însă că prevederile moţiunii nu sunt obligatorii pentru Guvern, acesta având libertatea de a prelua doar ceea ce consideră necesar din textul moţiunii. ?Conform Regulamentului, voi trimite Guvernului o hotărâre a Parlamentului privind adoptarea moţiunii, textul moţiunii şi stenograma dezbaterilor. Urmează ca Guvernul, conform Regulamentului, să ţină cont de ce s-a prezentat în moţiune. Sigur, a ţine cont înseamnă să iei şi să-ţi asumi ce consideri oportun din întreg conţinutul moţiunii?, a spus Olteanu.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close