Moţiunea PNL, PSD - PC pe legea-cadru privind salarizarea bugetarilor a fost citiă, luni, în plenul Parlamentului. Actul ar fi trebuit citit vineri, când parlamentarii PSD şi PNL au lipsit de la şedinţă, stârnind comentarii din partea coaliţiei de guvernare. Tot luni va fi votată şi dezbătută şi prima moţiune pe Legea Salarizării.
Parlamentarii s-au reunit în data de 16 decembrie, într-o şedinţă de plen comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care a fost citită Moţiunea de cenzură cu titlul "Legea privind salarizarea în anul 2011 - ultima ţeapă trasă românilor de guvernarea Băsescu - Udrea - Boc?", prima dintre cele două ce vor fi depuse pe această lege.
Cea de-a doua moţiune de cenzură vizează proiectul de lege-cadru privind salarizarea şi va fi votată tot luni. În acest caz, PSD va fi iniţiator, iar PNL co-iniţiator. Documentul va fi depus joi la secretariatele generale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Tot joi urmează să se stabilească şi calendarul de citire, dezbatere şi votare pentru această moţiune.
Întrebat care sunt şansele de reuşită ale acestor moţiuni, preşedintele PSD, Victor Ponta, a răspuns: "Nu ne facem iluzii".
Guvernul şi-a angajat răspunderea pe cele două legi marţi, în plenul reunit al Parlamentului. Executivul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată.
Parlamentarii opoziţiei au lipsit, vineri, de la citirea propriei moţiuniParlamentarii care fac parte din colaiţia de guvernare au criticat, vineri, în plenul reunit al Parlamentului, absenţa PSD de la şedinţa în care urma să fie citit textul moţiunii de cenzură depusă de ei înşişi, pe legea-cadru a Salarizării bugetare. Astfel, şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean, a menţionat că parlamentarii aparţinând partidelor din opoziţie "absentează în mod tendenţios şi vor să amâne citirea moţiunii de cenzură pe care ei înşişi au depus-o". Acesta a adăugat că preşedintele de şedinţă este obligat ca la începutul lucrărilor să anunţe câţi parlamentari sunt prezenţi şi să precizeze că cvorumul este legal îndeplinit, iar şedinţa este deschisă.