Antena 3 CNN Politică Moţiunea lui Geoană pentru PSD: Guvernare, câştigarea alegerilor şi trust de presă

Moţiunea lui Geoană pentru PSD: Guvernare, câştigarea alegerilor şi trust de presă

3 minute de citit Publicat la 10:16 12 Feb 2010 Modificat la 10:16 12 Feb 2010
Moţiunea lui Geoană pentru PSD: Guvernare, câştigarea alegerilor şi trust de presă
Intrarea la guvernare, chiar şi sub forma unui guvern de uniune naţională, câştigarea următoarelor alegeri cu 40%, aleşii locali, temelia PSD, menţinerea majorităţii locale PSD ? PNL, o posibilă alianţă parlamentară cu PNL pentru alegerile din 2012, susţinerea sau chiar constituirea unor instituţii media cu viziune de stânga, care să vină în sprijinul aleşilor locali, continuarea procesului de democratizare a partidului, în paralel cu întărirea disciplinei de partid, înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte şi simplificarea procedurilor de acceptare în interiorul partidului a noilor membri, sunt obiectivele principale pe care candidatul la şefia PSD, Mircea Geoană, lider al partidului, le propune în proiectul său politic cu care va concura la Congresul din 20 februarie.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, promite, în programul său politic, câştigarea următoarelor alegeri locale , parlamentare şi prezidenţiale cu minim 40% şi intrarea la guvernare a partidului chiar şi într-un guvern de uniune naţională.

?Obiectivul fundamental al PSD este câştigarea alegerilor, cu un scor care să permită asigurarea guvernării şi numirea unui prim-ministru din PSD. Concret, PSD îşi propune să obţină minim 40% din voturi la următoarele alegeri, locale sau parlamentare. Un mesaj ideologic coerent al PSD şi erodarea puterii de dreapta permit asumarea cu realism a acestei ţinte. PSD este oricând capabil să îşi asume guvernarea, într-un guvern de uniune naţională dacă actuala coaliţie nu va rezista până în 2012. Modul haotic şi neprofesionist în care este condusă România, nemulţumirile sociale tot mai mari cauzate de scăderea dramatică a nivelului de trai al românilor, alături de probabilitatea unor masive proteste sindicale sunt semnale importante că Guvernul Boc nu va rezista până la finalul mandatului? se precizează în sinteza programului său politic, intitulat ?Împreună, spre viitor?.

?Aleşii locali formează temelia PSD. Prin statut, Liga Aleşilor Locali are un rol clar în adoptarea marilor decizii ale partidului şi o reprezentare corectă în eşaloanele superioare ale Partidului. Acţiunea noastră socială, politică şi electorală începe şi se manifestă cu precădere la nivel local. Prin urmare, prioritatea noastră este ca aleşii locali ai PSD să fie beneficiarii principali ai resurselor politice de care dispune partidul.(...) Constituirea sau susţinerea unor instituţii media care să-şi asume transparent şi activ o viziune de stânga reprezintă o soluţie ce trebuie avută în vedere', s

Geoană consideră că, în acest mod, aleşii locali şi Liga Aleşilor Locali ar putea fi sprijinţi de structurile superioare ale formaţiunii, în exercitarea funcţiilor, dar şi în implementarea politicilor.

Liderul PSD mai propune păstrarea majorităţii locale şi judeţene cu Partidul Naţional Liberal, încurajând formarea unei noi astfel de majorităţi, în paralel cu o bună colaborare în opoziţie pentru crearea premiselor unei posibile alianţe parlamentare a celor două partide pentru alegerile din 2012.

?Până la momentul unei astfel de decizii, PSD şi PNL pot semna un acord de colaborare parlamentară în condiţii strict determinate şi cu respectarea identităţii celor două partide. Acordul semnat la nivelul municipiului Bucureşti între PSD şi PNL privind alegerile parlamentare parţiale este un exemplu reuşit de extindere a acestei colaborări, experiment ce poate fi preluat ca practică în situaţii similare. Interese comune ale PSD şi ale liberalilor pot fi identificate în privinţa reformei Constituţiei şi a modificării Codului electoral, pentru eliminarea fraudei electorale şi pentru transparentizarea finanţării partidelor, în zona de critică a Executivului şi de apărare a comunităţilor locale în faţa tratamentului discriminator pe care-l aplică Guvernul'?, se arată în acest document.

Liderul PSD consideră, pe de altă parte, că nu democraţia este prea multă în PSD, ?ci disciplina este prea puţină?.

Geoană mai propune reînfiinţarea postului de prim-vicepreşedinte al formaţiunii. Biroul Permanent Naţional va fi ales de Congres şi va fi compus din vicepreşedinţi, un prim-vicepreşedinte şi secretari executivi naţionali, coordonatorii departamentelor Comitetului Executiv Naţional şi preşedinţii organizaţiilor de tineret, de femei şi de seniori.

În acelaşi timp, Comitetul Executiv Naţional, ?în format extins în anumite situaţii?, va rămâne structura executivă centrală a deciziilor PSD, iar secretarul general va coordona direct structurile organizatorice şi de resurse umane. Consiliul Naţional va continua să fie principalul for de consultare între Congresele partidului, cu o convocare bianuală obligatorie în anii neelectorali.

Mircea Geoană mai aprecitză că desemnarea candidatului la funcţia de preşedinte al României trebuie făcută în urma unui unui vot exprimat democratic de către membrii de partid. ?Asemenea campanii interne cresc vizibilitatea partidului, cresc notorietatea candidaţilor şi sunt o dovadă de transparenţă cu impact electoral cert. Trebuie analizată foarte atent posibilitatea de a generaliza competiţia internă pentru selectarea candidaţilor înaintea campaniilor electorale?, consideră liderul PSD.

În document, Geoană mai propune ca PSD să-şi asume condamnarea comunismului pentru a depăşi trecutul care nu trebuie să fie un obstacol în calea viitorului.

Vezi proiectul politic al lui Mircea Geoană (pdf)

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Etichete: Mircea Geoană
x close