Opoziţia încearcă să întoarcă din drum măsurile de tăiere a pensiilor şi salariilor, după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe sărăcirea populaţiei. Moţiunea "Opriţi genocidul social!", depusă de Alianţa PSD - PC, a fost citită în această dimineaţă în Parlament şi va fi votată marţea viitoare. Opoziţia încearcă să îi atragă de partea ei şi pe parlamentarii puterii, nemulţumiţi de măsurile de austeritate, ca să adune voturile necesare pentru a da jos guvernul. La citirea ei, Opoziţia a salutat ironic absenteismul membrilor Guvernului, în frunte cu premierul Emil Boc.
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dedicată citirii moţiunii de cenzură cu titlul "Opriţi genocidul social!", depusă de PSD, a început, miercuri, Guvernul fiind reprezentat doar de secretarul de stat Valentin Iliescu.
La şedinţă sunt prezenţi 376 de parlamentari, din totalul de 471.
Textul moţiunii de cenzură, semnate de 120 de parlamentari ai PSD, este citit în plen de senatorul PSD Dan Şova. Imediat după începerea şedinţei, deputatul PSD Mircea Duşa i-a cerut ironic preşedintelui de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), "să salute prezenţa în plen a membrilor Guvernului".
Citeşte textul moţiunii de cenzură "Opriţi genocidul social!" (pdf)Secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a explicat că membrii Executivului lipsesc de la citirea moţiunii de cenzură deoarece se află în şedinţă de Guvern.
Valentin Iliescu a m,aiamintit că, în urmă cu un an, la citirea unei moţiuni de cenzură depuse de PNL şi UDMR , la tribună a fost prezent doar ministrul de atunci pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta.
"Azi mă găsesc în aceeaşi poziţie în care se afla el atunci", a susţinut Iliescu.
În replică, viceliderul deputaţilor PSD, Aura Vasile, a admis că Ponta a reprezentat Guvernul la citirea moţiunii, dar a menţionat că "lui îi pare rău".
Cum şedinţa a început cu o întârziere de 25 de minute, la propunerea preşedintelui de şedinţă, liberalul Teodor Meleşcanu, social-democratul s-a văzut nevoit să scurteze citirea moţiunii de cenzură şi să facă numai un rezumat al ei, pentru a nu afecta programul fixat pentru alocuţiunea preşedintelui PE, Jerzy Buzek, în faţa plenului reunit al legislativului României.
Parcursul moţiunii de cenzură depusă de Alianţa PSD-PC a fost însă stabilit. Marţea viitoare se va decide prin vot dacă guvernul Boc mai rămâne sau nu la Palatul Victoria.
Opoziţia se va mobiliza om cu om pentru a aduna voturile necesare pentru victorie, spune preşedintele PSD, Victor Ponta. Social-democraţii vor discuta cu fiecare parlamentar care intenţionează să li se alăture.
Ca să evite orice jocuri, liberalii au anunţat că vor vota cu bilele la vedere. De partea cealaltă, democtrat-liberalii au sprijinul aliaţilor la guvernare UDMR şi al UNPR.
Dacă moţiunea va fi adoptată de cele două Camere, va însemna că Parlamentul retrage încrederea acordată Guvernului şi, prin urmare, Cabinetul Boc cade.
Pentru ca documentul să treacă, Opoziţia are nevoie de 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari. Deocamdată mizează 214 voturi şi ar mai fi necesare 21.
Antena3.ro