Antena 3 CNN Politică Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose a fost respinsă

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose a fost respinsă

10 minute de citit Publicat la 14:09 23 Noi 2017 Modificat la 14:09 23 Noi 2017
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose a fost respinsă

Update: Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR, intitulată "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă", a fost respinsă de plenul reunit al Parlamentului cu doar 156 de voturi "pentru". Pentru a fi adoptată moţiunea avea nevoie 233 de voturi "pentru".

Votul a fost secret cu bile.

Update: Premierul Tudose a anunțat că va plafona amenzile de circulație.

Update: Mihai Tudose a declarat, la finalul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură, că nu înţelege conceptul de stat paralel şi că el îşi vede de Guvern şi de statul de care trebuie să se ocupe.

„Nu înţeleg conceptul, sincer. Eu îmi văd de Guvern. Avem un stat de care trebuie să ne ocupăm, cu nişte români cărora trebuie să le facem viaţa mai bună”, a declarat Mihai Tudose, întrebat de jurnalişti dacă s-a lămurit ce înseamnă statul paralel.

Update: A început votul. Membrii Guvernului sunt prezenți, dar nu votează!

Update: Parlamentarii Uniunii Salvaţi România poartă, joi, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, banderole albe cu două dungi negre, care simbolizează "statul paralel", liderul USR, Dan Barna, apreciind că actual Guvern este "chiar mai toxic" decât cel condus de Sorin Grindeanu.

"Toţi colegii de la USR purtăm pe braţ această banderolă care simbolizează 'statul paralel', pentru că ceea ce se întâmplă în aceste zile în România arată că există într-adevăr o paralelă între ceea ce înţeleg politicienii şi statul paralel, care înseamnă de fapt lupta pentru susţinerea justiţiei, împotriva corupţiei şi pentru un stat de drept. În momentul de faţă în Parlament se discută abandonul statului de drept şi atunci, noi, cei de la USR, alături de cetăţenii României, suntem statul real, statul paralel cu ceea ce înseamnă politicienii corupţi, care în momentul de faţă vor să transforme justiţia într-o instituţie handicapată, la cheremul majorităţii", a declarat preşedintele USR, Dan Barna, înainte de începerea şedinţei.

Update: Guvernul va aproba săptămâna viitoare o ordonanţă, astfel încât niciunui salariat din domeniul IT să nu îi scadă venitul, a anunţat premierul Mihai Tudose, joi, în plenul reunit al Parlamentului.

"Singura problemă care este reală, încă, în curs de rezolvare, săptămâna viitoare, este cea cu angajaţii din IT, care sunt scutiţi de impozit. Pentru această categorie vom da o ordonanţă, care să echilibreze lucrurile, astfel încât niciunui salariat din mediul IT (...) să nu îi scadă venitul", a declarat Tudose, în plenul Legislativului, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de PNL şi USR, intitulată "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă".

Potrivit şefului Executivului, sectorul IT va fi "o prioritate strategică" în continuare pentru România. "Ne dorim (...) să contribuim la dezvoltarea sa. La fel vom proceda şi cu veniturile persoanelor cu dizabilităţi", a mai afirmat Tudose.

Update: Premierul Mihai Tudose a afirmat joi, în plenul Parlamentului, că, în acest an, manualele şcolare au fost disponibile la timp la începutul şcolii, copiii nemaifiind nevoiţi să înveţe "după fiţuici".

"Aţi vorbit despre haos în Educaţie. (...) Acesta este primul an din mulţi ultimi ani când manualele şcolare au fost la timp, la începutul şcolii. Nu au mai învăţat după fiţuici ca pe vremea dumneavoastră", a declarat Tudose, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de PNL şi USR.

Totodată, şeful Guvernului a respins afirmaţia că educaţia s-ar afla în declin.

"În moţiunea dumneavoastră am citit ceva foarte grav, şi anume că educaţia ar fi în declin şi că elevii nu ar avea manuale (...) În lumea dumneavoastră nu erau manuale. Diferenţa anul acesta faţă de anul trecut: anul trecut s-au cheltuit pe manuale şi pe acele suplimente 700 de milioane de lei. Anul acesta, s-au asigurat toate manualele cu 40 de milioane de lei", a spus Tudose.

El a precizat că în acest an s-a finalizat construcţia a 46 de grădiniţe şi a 24 de şcoli.

"S-au făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte învăţământul dual, unde am reuşit să realizăm peste o sută de clase. În ceea ce priveşte măsurile luate în sprijinul studenţilor, pot să vă spun că am acordat transport gratuit pentru toţi studenţii pe calea ferată. A fost crescut de 2,5 ori fondul de burse pentru studenţi, de la 83 de lei pe lună, cât l-am găsit la dumneavoastră, la peste 200 de lei pe lună pe student", a arătat Tudose.

El a mai spus că a fost lansat şi programul "România angajează", "cel mai mare pachet de măsuri destinat şomerilor şi îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţa muncii".

"Prin acest program de 550 de milioane de euro sprijinim în acelaşi timp şi angajatorii, dar şi pe cei care îşi doresc să găsească un loc de muncă (...) Am lansat cel mai important proiect din ultimii ani destinat formării a 55.000 de profesori din învăţământul primar şi gimnazial pentru a preda în conformitate cu noile planuri cadru şi programe şcolare", a susţinut Tudose.

În ceea ce priveşte Sănătatea, şeful Guvernului a declarat că s-au făcut investiţii record.

"În acest an, avem investiţii record în infrastructura de sănătate, concretizate în modernizarea şi extinderea a 17 spitale publice, reparaţii capitale la alte 8 spitale publice, finalizarea maternităţii Braşov şi a Spitalului de Urgenţă pentru copii din Iaşi (...) S-au identificat terenurile pentru viitoarele spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova, au fost şi preluate de Guvern în vederea demarării construcţiei. De asemenea, pentru Spitalul Republican al Capitalei. S-au alocat 100 de milioane de lei în aparatură medicală pentru 22 de spitale, alte 66 de milioane de euro pentru utilităţile de primiri urgenţe, (...) 230 de milioane de euro pentru dotarea ambulatoriilor, 18 milioane de euro pentru centre comunitare integrate", a spus Tudose.

El a precizat că s-au livrat 277 de maşini de anestezie pentru grupurile operatorii, acestea fiind alocate în 50 de unităţi sanitare.

"S-a demarat achiziţia la 12 aparate de computer tomograf, astfel încât (...) toate spitalele judeţene din România să aibă acest tip de echipament. S-au făcut demersurile, sunt în curs de achiziţionare 21 de aparate de rezonanţă magnetică nucleară, la fel, pentru ca toate spitalele judeţene să aibă acest tip de echipament. În plus, s-au comandat cinci echipamente de radioterapie pentru cinci centre oncologice din ţară (...). Dacă acesta este haos, ne asumăm acest tip de haos. Probabil că liniştea era când dumneavoastră aţi închis spitalele, atunci era linişte într-adevăr", a mai afirmat Tudose

Update: PSD rămâne în mod evident cel mai mare duşman al democraţiei, a declarat joi liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan.

"Atât de previzibil pentru PSD. Oare unde plecaţi? Să vă susţineţi şeful pe treptele DNA? PSD rămâne în mod evident cel mai mare duşman al democraţiei şi la fel de intolerant cu libertatea de exprimare ca în anii '90. Este limpede pentru toată ţara că liderii actualei coaliţii de guvernare aleargă într-o direcţie opusă României. Acţiunile acestui Guvern sunt din ce în ce mai evident orientate împotriva interesului naţional. Se guvernează împotriva cetăţenilor, iar sfidarea şi aroganţa de care aţi ajuns să daţi dovadă au atins cote greu de imaginat. Domnilor absenţi, Dragnea şi Tăriceanu, domnule Tudose, dragi colegi, au mai fost aroganţi cu dosare penale, însă niciunul nu a îndrăznit asemeni dumneavoastră să schimbe legi şi reguli pentru a scăpa din faţa justiţiei sau de eventuale sentinţe", a spus Turcan, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

Aceasta a adăugat că Dragnea, Tăriceanu şi Tudose vor să dea timpul înapoi, "la practici şi modalităţi de operare dinaintea integrării în Uniunea Europeană", dar ţara, susţine ea, nu va tolera aşa ceva.

"Trăiţi cu iluzia că puteţi să umpleţi toate funcţiile publice cu agramaţi şi needucaţi, că puteţi schimba legile pentru a scăpa de propriile dosare, că vă puteţi da proprietăţi de la stat la preţuri derizorii, dar vă faceţi socoteli greşite şi veţi ajunge să daţi socoteală pentru tot ceea ce faceţi în momentul de faţă. (...) Niciun inamic al României nu ar fi reuşit să acţioneze mai eficient împotriva interesului ţării decât o faceţi dumneavoastră. Crimă politică este atunci când, la nivelul comisiilor parlamentare, audiaţi condamnaţii. De ce nu mutaţi comisiile parlamentare direct la Jilava dacă vă preocupă mai mult condamnaţii decât cei mulţi, dacă vă preocupă mai mult audierile fictive decât să faceţi legi pentru popor? Niciun lider al majorităţii, niciun ministru, niciun europarlamentar nu a luat atitudine atunci când, într-un mod securistic, au fost atacate organizaţiile nonguvernamentale, atunci când au fost iniţiate legi care să le facă viaţa un coşmar", a mai menţionat ea.

O mare parte dintre parlamentarii PSD şi ALDE au părăsit sala de plen a Parlamentului, după ce senatorul USR Ramona Dinu a început să citească moţiunea de cenzură

Update 11.45: Guvernul Tudose dă joi cel mai important test de la învestire: moţiunea de cenzură depusă de PNL şi USR. Şedinţa a început cu un scandal, parlamentarii Puterii au decis să părăsească sala de plen în momentul citirii moţiunii. De cealaltă parte, opoziţia a protestat din bănci în timpul discursului premierului Tudose.

Premierul Mihai Tudose acuză opoziția pentru demersul „populist”, după care trece în revistă realizările Guvernului în domeniile sănătății și educației.

Acesta este primul an când manualele școlare au fost gata la timp, la începutul școlii. Am finalizat construirea a 46 de grădinițe, s-au făcut progrese semnificative în ceea ce privește învățământul dual, unde am reușit să realizăm peste 200 de clase. Am acordat transport gratuit pentru toți studenții, pe calea ferată. Am lansat programul „România angajează”, prin acest program sprijinim pe toți cei care doresc să își găsească un loc de muncă”, a declarat premierul Mihai Tudose.

„Ne acuzaţi că transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va fi un eşec. Mult timp v-aţi luptat să induceţi teama populaţiei că le vor scădea salariile. Ele vor creşte. Acum ziceţi: bine, cresc, dar nu foarte mult. Adevărul e simplu: există beneficii reale, mai ales pe termen lung”, a mai menționat Tudose.

Guvernul va aproba săptămâna viitoare o ordonanţă, astfel încât niciunui salariat din domeniul IT să nu îi scadă venitu. „Singura problemă care este reală, încă, în curs de rezolvare, săptămâna viitoare, este cea cu angajaţii din IT, care sunt scutiţi de impozit. Pentru această categorie vom da o ordonanţă, care să echilibreze lucrurile, astfel încât niciunui salariat din mediul IT (...) să nu îi scadă venitul", a declarat Tudose.

----------------------------

Update 11.22: „În momentul de față se discută abandonul statului de drept și atunci, noi cei de la USR, alături de cetățenii României suntem statul de drept, statul real. Matematica nu este neapărat în favoarea noastră, dar avem încredere. Guvernul ăsta este totuși mai neperformant decât a fost Guvernul Grindeanu”, a declarat Dan Barna, USR.

----------------------------

Update 11.07: „Eu nu cred că un demers al opoziției cerut de foarte multă lume afectată de măsurile fiscale pot să numească acest lucru un exercitiu de imagine. Subestimăm un lucru normal care sancționează niște măsuri complet ne la locul lor. E iun exercițiu cerut democratic, în care credem”, a declarat Alina Gorghiu.

„Indieferent ce se întâmplă azi, PNL va continua lupta împotriva acestei puteri abuzive care încearcă să îngenuncheze Justiția și să scape de faptele penale ce li se atribuie liderilor lor. Poate cineva o să aibă deminitatea și curajul să asculte vocea oamenilor  care i-au trimis în Parlament și nu de ordinele lui Dragnea, altfel dovedesc că s-au rupt complet de electorat și nu mai sunt altceva decât slugile lui Dragnea și Tariceanu. Vom face tot ce depinde de noi să treacă această moțiune”, a precizat Ludovic Orban.

----------------------------

PNL București îi cheamă pe bucureșteni să susțină moțiunea de cenzură inițiată de PNL: „PSDragnea, în campanie mumă, la guvernare ciumă”.

Joi, 23 noiembrie, PNL va organiza, în fața Palatului Parlamentului, o manifestație pentru susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului PSDragnea.

Citește și: Protest în Capitală. PNL a chemat oamenii în stradă, în ziua citirii moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Tudose

Moţiunea de cenzură depusă de liberali va fi citită şi votată în Parlament. Aritmetica nu-i ajută pe cei din PNL şi USR care au şanse foarte mici ca moţiunea să fie votată. PSD, ALDE şi UDMR au anunţat că vor sta în sală, dar nu vor vota.

Parlamentarii UDMR se vor abține la moțiunea de cenzură inițiată de PNL și USR. „Am analizat textul moțiunii de cenzură, știind că orice decizie poți să o iei în funcție de text. (...) În aceste condiții e greu să susții o astfel de moțiune de cenzură, e aproape imposibil", a declarat marți președintele UDMR, Kelemen Hunor, după ședința grupurilor reunite ale parlamentarilor Uniunii.

Moțiunea de cenzură inițiată de PNL și USR împotriva Guvernului Tudose a fost citită luni în plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului. Documentul a fost depus la Parlament vinerea trecută. Moțiunea este semnată de 148 de parlamentari PNL, USR, PMP și de deputații neafiliați Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin.

PNL și USR solicită, prin moțiunea de cenzură "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă", retragerea încrederii acordate Guvernului Tudose, pentru a se opri "distrugerea economiei", "atacul la Justiție" și scoaterea României din Uniunea Europeană.

 

 

 

 

 

 

×
x close