Antena 3 CNN Politică Moţiunea de cenzură a fost respinsă, nefiind suficiente voturi exprimate

Moţiunea de cenzură a fost respinsă, nefiind suficiente voturi exprimate

6 minute de citit Publicat la 18:40 27 Iun 2018 Modificat la 18:40 27 Iun 2018
o_1ch0j268ta1e1t7f1tfl1v831cf68.jpg

Update: Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost respinsă de Parlament, pentru că nu au fost exprimate suficiente voturi. 

Au fost 166 de voturi favorabile. 

Update: Parlamentarii au început votarea moţiunii de cenzură. Votul este secret, exprimat cu bile, însă şansele opoziţiei de a trece moţiunea sunt minime, în condiţiile în care sunt necesare cel puţin 233 de voturi favorabile, iar PNL, USR şi PMP au doar puţin peste 150 de parlamentari.

Update: Premierul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri, în plenul Parlamentului, că fiecare român trebuie să aibă libertatea de a decide unde să îşi ţină banii de pensii.

"Nu s-a pus niciodată problema naţionalizării Pilonului II de pensii. Nici nu s-ar putea pentru că fondurile acumulate acolo aparţin românilor, iar dreptul la proprietate este garantat prin Constituţie. Vrem, însă, ca fiecare român să aibă libertatea de a decide unde să îşi ţină banii de pensii şi îmi vine greu să înţeleg cum e posibil ca un partid care se pretinde liberal să militeze pentru lipsa opţiunii, impunerea de către stat a locului unde trebuie ţinuţi banii. Nu s-a pus niciodată problema desfiinţării sau naţionalizării Pilonului II, nici nu ar fi fost tehnic posibil", a declarat Dăncilă, la dezbaterea moţiunii de cenzură 'Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!', semnată de PNL, USR şi PMP.

Premierul Viorica Dăncilă susține că moțiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP este o înșiruire de falsuri.

Banner uriaș al celor de la PNL

Liberalii au întins pe băncile din sala de plen a Parlamentului, miercuri, în timpul discursului susţinut de prim-ministrul Viorica Dăncilă, un banner uriaş cu mesajul "Luptăm până la capăt pentru România".

La începutul discursului Vioricăi Dăncilă de la moţiunea de cenzură, parlamentarii Opoziţiei au aşezat pe podiumul din spatele tribunei mai multe cutii care aveau afişat acelaşi mesaj: "Luptăm pentru România", dar şi o diplomă pe care scria: "Premiul Secerea şi Ciocanul pentru Liviu Dragnea". Cutiile au fost, ulterior, îndepărtate de stafful de la Camera Deputaţilor.

Discursul premierului a fost întrerupt de mai multe ori de scandările deputaţilor şi senatorilor Opoziţiei. Ei i-au cerut premierului demisia.
 

URMĂRIȚI LIVE DECLARAȚIILE PREMIERULUI

Update - Se dezbate moțiunea de cenzură. Deși a fost citită luni în plen, miercuri a fost recitită de un senator USR.

Urmează să ia cuvântul premierul Viorica Dăncilă.

Înainte de şedinţa plenului, premierul Viorica Dăncilă şi Călin Popescu-Tăriceanu au mers în biroul lui Liviu Dragnea.

Update:  Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernul Dăncilă a început, la această oră. Votul va fi secret, exprimat cu bile, însă şansele opoziţiei de a trece moţiunea sunt minime, în condiţiile în care sunt necesare cel puţin 233 de voturi favorabile, iar cele trei partide au doar puţin peste 150 de parlamentari.

”Voi da citire moțiunii de cenzură, ea se intitulează - Demiterea Guvernului Dragnea-Dăniclă, o urgență națională-, o urgență la fel de mare ca și demisia lui Dragnea. Valoarea acestei moțiuni este un act de responsabilitate și reprezintă singura opțiune viabilă pentru a pune povara guvernării pentru a pune povara guvernării în sarcina unei persoane care să aibă competența, responsabilitatea și puterea de muncă necesară. Afirmațiile aparțin semnatarilor moțiunii de cenzură, prin care Liviu Dragnea și-a eliminat primul Guvern”, a declarat senatorul USR, Radu Mihail Mihai.

 

Update: Premierul Viorica Dăncilă a venit miercuri în biroul lui Liviu Dragnea de la Palatul Parlamentului, înainte ca moţiunea de cenzură a Guvernului să fie supusă dezbaterii în plenul reunit al Parlamentului. 

Anterior, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor a venit şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. 

În birou la Liviu Dragnea se află şi ministrul Afacerilor externe, Teodor Meleşcanu. 

Update: Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a venit miercuri în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, cu aproape o oră înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură a Opoziţiei.

Începând cu ora 14,00, moţiunea de cenzură, care a fost citită luni în plenul Camerei Deputaţilor, urmează să fie supusă votului de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului.

UPDATE: Traficul a fost restricţionat miercuri pe strada Izvor, între Bd Libertăţii şi strada Haşdeu, a anunţat Brigada de Poliţie Rutieră.

Câteva sute de persoane protestează miercuri în Parcul Izvor, în faţa Palatului Parlamentului, solicitând demisia Guvernului.

Protestul a fost anunţat pe Facebook, după ce liberalii au depus moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", semnată de PNL, USR şi PMP, care urmează să fie dezbătută şi votată miercuri în plenul Parlamentului, începând cu ora 14,00.

Update: Scandal în fața Palatului Parlamentului, acolo unde câteva sute de persoane protestează miercuri solicitând demisia Guvernului.

Protestatarii, unii dintre ei cu megafoane, scandează ''Demisia, demisia'', "Justiţie, nu corupţie!", "Jos Guvernul", "Pui de hoţi şi de mafioţi", "Fără penali", "Dragnea, nu uita, puşcăria e a ta", ''Ieşiţi afară, trădători de ţară'', ''DNA să vină să vă ia'', scrie Agerpres.

Manifestanţii flutură steaguri tricolore şi steaguri cu însemnele USR, suflă în vuvuzele şi huiduie.
 

UPDATE: Parlamentarii UDMR vor părăsi sala de plen în momentul votului asupra moţiunii de cenzură, a anunţat, miercuri, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.

"Vom participa la dezbaterea moţiunii de cenzură, vom avea şi noi acolo de spus ceva, aşa cum fiecare grup parlamentar are, şi ne vom spune punctul nostru de vedere şi vom părăsi sala, vom fi absenţi. Deci nu se pune problema să asigurăm cvorumul, să ne abţinem, nu vom fi în sală şi vom fi absenţi în momentul votului. Se va demonstra că coaliţia PSD-ALDE are majoritate şi fără noi şi se va demonstra că nici măcar cu voturile noastre nu ar fi trecut o moţiune de cenzură", a precizat liderul UDMR.

El a adăugat că prin moţiunea de cenzură se poate schimba majoritatea parlamentară, dar a susţinut că pentru a se întâmpla acest lucru este nevoie de un lider, un program de guvernare şi o listă de miniştri, "ceea ce lipseşte în acest moment".

"Moţiunea de cenzură este un instrument esenţial în ceea ce priveşte controlul Guvernului şi, bineînţeles, chiar este mai mult, se poate schimba rezultatul alegerilor parlamentare, majoritatea parlamentară se poate schimba prin moţiunea de cenzură, dar ca să se întâmple acest lucru e nevoie de ceva mai mult decât o critică chiar coerentă sau mai puţin coerentă a Guvernului. Trebuie şi viziune despre viitor, un lider, trebuie un program de guvernare, o listă de miniştri cu care poţi să mergi în a doua clipă mai departe, ceea ce lipseşte în acest moment", a conchis liderul UDMR.

Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi votează miercuri, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernul Dăncilă. 

Votul va fi secret, exprimat cu bile, însă şansele opoziţiei de a trece moţiunea sunt minime, în condiţiile în care sunt necesare minimum 233 de voturi favorabile, iar cele trei partide au doar 155 de parlamentari. Mai multe proteste sunt anunţate în jurul Parlamentului, în timpul dezbaterii moţiunii. 

Unul îi are ca iniţiatori pe parlamentarii USR, care le-au cerut cetăţenilor ”să-şi ia o zi liberă pentru România”. Şi liberalii au făcut apel la simpatizanţi să iasă în stradă. 

De asemenea, este anunţat şi un "protest pe roţi". Este posibil însă ca în zonă să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri, conform afirmaţiilor senatorului PSD Claudiu Manda.

Faţă de cei 155 de parlamentari PNL - USR - PMP, de cealaltă parte, coaliţia de guvernare PSD-ALDE are 248 parlamentari, care nici nu vor participa la votul moţiunii de cenzură.

×
x close