Antena 3 CNN Politică Moţiunea de cenzură a fost respinsă

Moţiunea de cenzură a fost respinsă

4 minute de citit Publicat la 23:03 11 Iun 2007 Modificat la 23:03 11 Iun 2007
Moţiunea de cenzură a fost respinsă
Guvernul Tăriceanu II a trecut de moţiunea de cenzură iniţiată de PD. 112 parlamentari au votat ?împotriva? moţiunii, iar 115 parlamentari au votat în favoarea moţiunii - mai puţin de jumătate însă din numărul necesar de voturi pentru ca documentul să fie adoptat. În sală au fost 381 de senatori şi deputaţi, dar 153 nu au votat. Premierul Tăriceanu a venit în faţa parlamentarilor înaintea votului, dar, la anunţarea rezultatelor, în sala plenului nu s-a aflat niciun membru al guvernului.

Democraţii consideră că moţiunea de cenzură şi-a atins, chiar dacă parţial, scopurile. S-a reconfirmat alianţa PNL-PSD, a acuzat preşedintele PD Emil Boc, aşa că ?Tăriceanu ar trebui să-şi dea demisia?. Rezultatul votului din Parlament i-a mulţumit şi pe liberali. Vicepreşedintele PNL, Bogdan Olteanu, este de părere că ?rezultatul este unul normal, moţiunea este respinsă aşa că Guvernul merge mai departe?.

Deşi au participat la dezbaterile din Parlament, senatorii şi deputaţii Partidului Social Democrat şi ai PRM nu au participat şi la vot. Iar PC şi UDMR au anunţat din cursul zilei că votul lor va fi unul împotrivă.

Deputatul PSD Victor Ponta a declarat că premierul ar trebui să îşi asume întreaga responsabilitate pentru această guvernare. PSD nu are niciun fel de datorie şi obligaţie nici faţă de PD, nici faţă PNL, ori în aceste condiţii ?nu votăm moţiunea, pentru că nu vrem să vedem cum vă bateţi în 2 grupuri de interese: cel al preşedintelui şi cel al premierului?. ?Nu ne puneţi pe noi să alegem între incompetenţă şi demagogie?, a avertizat Ponta, adăugând că ?Traian Băsescu, ca uns al lui Dumnezeu, poate trece peste votul din Parlament chiar şi în această situaţie?.

Tăriceanu: Băsescu se crede trimisul lui Dumnezeu
?Sunt întristat şi chiar ruşinat din cauza motivelor care ne-au adus aici?. Aşa şi-a început premierul Călin Popescu Tăriceanu discursul în Parlament. Premierul a vorbit de votul ?uriaş? care a făcut posibil acest Guvern, pentru ca acum un partid ca PD să încerce să îl răstoarne. ?Suntem conduşi de un personaj care se crede trimisul lui Dumnezeu pe pământ? şi care a transformat "instituţia prezidenţială într-un demolator", a continuat Tăriceanu, exprimându-şi totodată respectul pentru votul dat de populaţie la referendum.

Tăriceanu: ?Băsescu vrea un Guvern care să-i execute ordinul?
Cel care nu respectă acest lucru este însă chiar preşedintele, prin atitudinea anti-constituţională pe care o are, acuză premierul. Mai mult, Traian Băsescu ?vrea un Parlament unicameral, format numai din susţinători ai lui, un Guvern care să-i execute ordinul. Este tragic?, a conchis Tăriceanu. El a atras atenţia că politicienii români îşi consumă energiile în lupte interne fără importanţă.

Premierul şi realizările guvernului
Adevăratele probleme ale poporului au făcut agenda Guvernului şi, printre realizările Executivului pe care îl conduce, Tăriceanu a enumerat introducerea taxei pe venit şi pe profit de 16%, atragerea de investiţii străine la niveluri record, reformele pentru confomarea la cerinţele europene. Veniturile cetăţenilor au crescut cu mai mult de 24%, sectorul industrial a cunoscut o creştere semnificativă iar companii ca Erste Bank, Renault, Nokia ? consideră România o ţară importantă pentru investiţiile lor, a declarat premierul.

Acuzele aduse de PD Guvernului Tăriceanu II
Potrivit textului documentului, ?Guvernul Tăriceanu II se confruntă cu un grav deficit democratic, ca urmare a precarei sale susţineri parlamentare şi mai ales populare, demonstrat de rezultatele recentului referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu?. Totodată, iniţiatorii moţiunii susţin că Guvernul ?se confruntă cu un deficit de credibilitate pe plan extern, fapt nepermis în acest moment în care România trebuie să îşi mobilizeze toate resursele pentru a fructifica beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană, în folosul cetăţenilor?.

Sunt semnalate, totodată, ?întârzierile nepermise? din domeniul agriculturii, de natură să conducă în acest an la pierderea a peste 100 de milioane de euro din fondurile SAPARD, ca urmare a neîndeplinirii unor formalităţi procedurale. În moţiune sunt semnalate, între altele, şi ?problemele grave cu care se confruntă domeniul sănătăţii, cu toate că sănătatea a beneficiat, în 2007, de cel mai mare buget de până acum, 4% din PIB, dublu faţă de bugetul în 2004?.

Ei critică şi activitatea ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, care ?a venit cu propuneri de modificare a legii Agenţiei Naţionale de Integritate, chiar în ziua în care aceasta intra în vigoare? şi i-a schimbat pe unii funcţionari din Ministerul Justiţiei. ?Aceste acţiuni au adus România la un pas de activarea clauzei de salvgardare pe domeniul Justiţiei?, se arată în moţiune.

Iniţiatorii ?condamnă? şi ?dezinformarea? Comisiei Europene, de către premierul Tăriceanu, cu privire la situaţia reală din România. ?Primul-ministru a afirmat, discutând cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, că România este marcată de acţiunile preşedintelui, care caută soluţii politicianiste ca să îşi păstreze scaunul, când de fapt aceasta este tocmai preocuparea zilnică a dlui prim-ministru încă din vara anului 2005?, se afirmă în moţiune.

Moţiunea de cenzură ?Guvernul Tăriceanu trebuie să plece!? este cea de-a patra cu care se confruntă Executivul de la preluarea mandatului.

Antena3.ro

×
x close