Antena 3 CNN Politică Moţiune simplă liberală la Senat împotriva ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu

Moţiune simplă liberală la Senat împotriva ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu

2 minute de citit Publicat la 11:18 29 Mar 2010 Modificat la 11:18 29 Mar 2010
Moţiune simplă liberală la Senat împotriva ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu
PNL va depune marţi, la Senat, o moţiune simplă pe tema Educaţiei. Decizia a fost luată astăzi în cadrul şedinţei Biroului Politic Central al acestui partid şi vizează sancţionarea activităţii din ultima vreme a ministrului de resort, Daniel Funeriu, pe fondul amplelor proteste declanşate de sindicaliştii din sistemul de învăţământ. Potrivit vicepreşedintelui PNL, Varujan Vosganian, moţiunea nu vizează proiectul de lege al educaţiei, încă neasumat de guvern, ci întreg sistemul de învăţîmânt. Decizia PNL survine pe fondul organizării la Palatul Parlamentului a unei dezbateri cu tema ?Legea Educaţiei Naţionale - un pas înainte pentru România?, la care participă atât liberalii, cât şi social-democraţii, au refuzat să participe invocând lipsa de seriozitate a unor astfel de discuţii.

Liberalii acuză nivelul salarial scăzut al profesorilor, faptul că în timpul mandatului lui Funeriu situaţia sistemului educaţional s-a agravat pe zi ce trece şi în special concedierile masive din acest domeniu.

"În România actuală, deteriorarea educaţiei datorată autorităţilor care o gestionează, sărăcirea profesorimii şi a celorlalţi care lucrează în învăţământ şi politizarea învăţământului sunt trei lucruri care merg mână în mână. Situaţia este probabil fără precedent în istoria modernă a României. Fără precedent este şi dilentantismul guvernamental. În această situaţie, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat deja săptămâna anterioară preocuparea PNL de a depune o moţiune la Senat pe problemele Educaţiei", a declarat fostul ministru al Educaţiei, Andrei Marga, membru în BPC al PNL.

El a explicat că textul moţiunii este finalizat, precizând că vor fi puse în discuţie patru probleme din domeniul Educaţiei: disponibilizările din domeniu, bugetarea, Legea salarizării unitare şi Legea Educaţiei.

"Prima e disponibilizarea de personal didactic. E limpede că România nu numai că nu are o strategie anticriză, dar prin toate măsurile luate de Guvern în ultima vreme va adânci criza. Disponibilizările în învăţământ nu sunt necesare pentru o politică economică serioasă şi protestăm vizavi de problemele existente. A doua problemă e Legea salarizării unitare, dincoace de toată demagogia din jurul ei, scade veniturile personalului din învăţământ ceea este inacceptabil", a spus Marga.

El a menţionat că a treia problemă vizată de moţiunea PNL pe Educaţie este "capitolul bugetar". "Se vede bine pe o analiză exactă a bugetelor 2008, 2009, 2010 şi proiecţia în continuare că în Educaţie scade dramatic bugetul, iar România pierde în continuare resurse europene datorită nepriceperii de la nivelul administrării învăţământului", a spus liberalul.

Marga a menţionat că a patra problemă pe care o vor evidenţia liberalii va fi "felul dilentant în care s-a conceput proiectul de lege al Educaţiei", dar şi dezbaterea rapidă a acestei legi.

"Ceea ce se încearcă la noi este o premieră istorică, să discuţi cât mai puţin o lege şi aşa făcută rău. Deci, punem în discuţie felul în care Guvernul a asumat elaborarea legii, dezbaterea ei şi procedura în continuare pentru abordarea acestei legi", a spus Andrei Marga.

Antena3.ro

×
x close