Potrivit unor surse democrat-liberale citate de Mediafax, PDL are dreptul la un post de preşedinte sau de vicepreşedinte de comisie. Obţinerea acestei funcţii importante în PE depinde însă de negocierile din cadrul grupurilor politice, care vor avea loc începând cu săptămâna viitoare la Bruxelles. Noul mandat al europarlamentarilor români urmează să fie validat în 14-16 iulie, la Strasbourg.
Eurodeputaţii democrat-liberali şi-au făcut deja cunoscute opţiunile pentru comisiile de specialitate în care vor activa în momentul în care vor ajunge în Parlamentul European.
Theodor Stolojan şi-a îndreptat atenţia spre Comisia de afaceri economice şi monetare (ECON) din Parlamentul European, în timp ce Monica Macovei a optat pentru Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE).
Ceilalţi eurodeputaţi PDL, Traian Ungureanu şi Cristian Preda, au ales comisiile de cultură şi educaţie (CULT), respectiv Comisia de afaceri externe (AFET), în timp ce locul 4 din eurolista PDL, Marian-Jean Marinescu, şi-a păstrat opţiunea pentru Comisia de transport şi turism (TRAN), unde a activat şi în mandatul trecut de europarlamentar.
Rareş Niculescu a optat pentru Comisia de agricultură şi dezvoltare rurală (AGRE) din PE, în timp ce Iosif Matula s-a înscris pentru Comisia de dezvoltare regională (REGI).
Sebastian Bodu a declarat că doreşte să activeze în Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI).
Petru Luhan, alt eurodeputat PDL, a solicitat să activeze în Comisia de industrie, cercetare şi energie (ITRE).
Ultimul câştigător al unui mandat de eurodeputat din partea PDL, Elena Oana Antonescu, şi-a ales Comisia de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI).
Europarlamentarul independent Elena Băsescu şi-a ales Comisia de buget (BUDG) a Parlamentului European, după cum deja anunţase imediat după euroalegeri.