Alina Gorghiu a anunțat după ședința conducerii PNL că la nivelul coaliției și al liderilor celor două partide s-a decis „să intrăm cu amendamentele la pensiile de serviciu în procedură parlamentară, după decizia CCR”.
”Astăzi, cel mai probabil în cursul acestei după-amiezi, vor ajunge amendamentele formulate de Guvern, prin Ministerul Muncii, cu toată expertiza pe care noi, ca minister al Justiției, am pus-o la dispoziție, pentru a fi îndeplinite rigorile din motivarea CCR, vor fi prezentate comisiilor, cele două comisii raportoare din Senatul României mâine, la ora 10.00, au programată o ședință comună și sperăm ca, după dezbaterile care vor avea loc (…) vom avea cât de curând, sper eu, în procedură accelerată, și un vot în Senat”, spune Alina Gorghiu.
"Justiţia în România trebuie făcută cu resursă umană"
Ministrul Justiției a precizat că aspectele care au rămas în discuție, ca urmare a deciziei CCR, au fost dezbătute cu reprezentanții Comisiei Europene, pe baza raportului întocmit de Banca Mondială.
”Decizia CCR ne direcționează destul de limitat și ne imprimă direcția. Se face o raportare a bazei de calcul la o medie a indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor din ultimele 48 de luni, înainte de data pensionării. CCR ne-a dirijat cât mai aproape de ultima lună, noi am încercat această variantă de mijloc care sper să fie în acord cu decizia”, a arătat Gorghiu.
”Am încercat, ca valoare de principiu, să găsim un echilibru între solicitările pe care Comisia Europeană le-a făcut şi maniera în care CCR a motivat decizia. (…) Spaţiul foarte mult de manevră nu am avut”, a spus ministrul.
"Justiţia nu produce bani la bugetul statului, ci trebuie să producă dreptate în societate"
Alina Gorghiu a precizat că magistraţii sunt singura categorie prevăzută cu garanţii constituţionale atunci când vine vorba de PNRR.
”Justiţia în România trebuie făcută cu resursă umană, nu putem să legiferăm dacă de mâine vor pleca toţi la pensie pentru că Justiţia nu produce bani la bugetul statului ci trebuie să producă dreptate în societate. (...) Eu consider că această formă este îmbunătățită și răspunde rigorilor Curții. Vom discuta ulterior dacă vreun titular al acestui atribut de sesizare la Curte va decide să facă demersul”, a mai spus ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.