Antena 3 CNN Politică Mocirlă politică foarte periculoasă pentru România

Mocirlă politică foarte periculoasă pentru România

5 minute de citit Publicat la 20:28 21 Noi 2018 Modificat la 20:28 21 Noi 2018
o_1csroelvk16jl53e9akh0f97v8.jpg
foto: Pixabay.com

Recentele acuzatii in legatura cu presupuse accese antisemite la nivel inalt duce Romania intr-o mocirla politica in care ne afundam periculos.

Acuzatiile au fost lansate de un personaj politic al partidului aflat la putere.

"Consider că refuzul domnului Iohannis în ceea ce mă privește este un nou act de antisemitism. Aceste atacuri antisemite la adresa mea sunt cu atât mai dureroase cu cât din familia mea au decedat 52 de persoane în perioada Holocaustului. (...) Voi face o cerere către IGS, Comunitatea Evreiască din Statele Unite, pentru a-i retrage decorația acordată președintelui Klaus Iohannis”, a declarat Ilan Laufer, într-o conferiță de presă.

Citește și: Ilan Laufer: „Iohannis comite un nou act de antisemitism prin respingerea mea. Voi face plângere la Consiliul Anti-Discriminare!"

Reactia celui acuzat a fost ferma.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic. Referințele la antisemitism și nazism în disputa politică sunt iresponsabile și denotă grave carențe de educație, cultură, diplomație și istorie. Revitalizarea antisemitismului reprezintă o acțiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite și discriminatorii și poate incita la ură.

Însușindu-și cu bună știință un text cu acuzații ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturității, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzații scandaloase se descalifică automat și nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnități în statul român.

Președintele României consideră că aceste declarații reprezintă un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii și tendințele xenofobe. Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine și sunt de natură a afecta pacea socială", se arată într-un comunicat al Admnistrației Prezidențiale.

Citește și: Klaus Iohannis, după ce a fost acuzat de antisemitism: Ilan Laufer a picat testul maturității

Cel mai bun arbitru in cazul unui conflict politic ce derapeaza atat de grav este reactia organizatiilor evreiesti. Acestea dezmint orice acuzatie de antisemitism si se dezic de acuzator.

Rabinul Andrew Baker, directorul Comitetului Evreiesc American, organizaţie care anul trecut i-a oferit lui Klaus Iohannis distincţia Lumina Popoarelor, a declarat, pentru Adevărul, că nu există niciun motiv ca decoraţia să-i fie retrasă preşedintelui.

„Nu vedem niciun motiv să retragem decoraţia dată preşedintelui Iohannis, pentru care avem un mare respect. Deoarece antisemitismul rămâne o problemă serioasă în multe locuri - şi ştiu acest lucru foarte bine, mai ales din poziţia de trimis special al OSCE pentru combaterea antisemitismului -, este cu atât mai important ca oamenii să fie foarte atenţi când acuză pe cineva de antisemitism. Oricare ar fi problema pe care o are cineva cu preşedintele Iohannis, cu siguranţă antisemitismul nu poate fi una dintre ele”, a spus Andrew Baker, care a precizat că nu-l cunoaște pe Ilan Laufer.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a reacţionat miercuri la declaraţiile făcute de Ilan Laufer.

„Mă delimitez total de declaraţiile lui Ilan Laufer”, a declarat Dragnea, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Citește și: Liviu Dragnea: „Mă delimitez total de declaraţiile lui Ilan Laufer”

„Mă delimitez total de declaraţiile lui Ilan Laufer”, a declarat Dragnea, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

La rândul său, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Alexandru Florian, consideră că declaraţia lui Ilan Laufer, care l-a acuzat pe şeful statului de antisemitism, este emoţională, cu mult iz politic şi atâta tot, iar atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa Holocaustului a fost recunoscută inclusiv printr-o distincţie acordată de American Jewish Committee.

”Eu cred că pe de o parte este o reacţie emoţională a domnului Laufer şi probabil nimeni nu se aştepta, sau foarte puţină lume se aştepta, ca drumul său spre o poziţie de înaltă demnitate publică să fie frânat brusc şi atunci a avut această reacţie zic eu emoţională. Iar pe de altă parte mesajul cred că se înscrie în tonul ridicat al dialogului care este între cele două palate de mai multă vreme, pentru că domnul Laufer pe de o parte recunoaşte că preşedintele atunci când a respins cererea cel puţin public nu a motivat-o, nu a prezentat motivele reale, după care îşi spune că el consideră că refuzul s-ar datora unui act de antisemitism – deci este o construcţie, o speculaţie a domnului Laufer“, a afirmat Alexandru Florian, pentru News.ro.

Și istoricul Radu Ioanid, director al Departamentului de Arhivă al Muzeului Holocaustului din Washington, a reacţionat la atacul grav lansat de fostul ministru Ilan Laufer la adresa preşedintelui Iohannis.

"În ciuda creşterii populismului, a extremismului şi a unor tendinţe antisemite în Europa, în general, cel puţin la nivelul clasei politice, noi am avut în ultimii ani un parteneriat excepţional cu România. Am să vă dau un exemplu: Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului este o iniţiativă care a fost susţinută foarte puternic de cei doi poli importanţi de putere din România, care nu sunt neapărat în armonie, ca să mă exprim delicat - este vorba de preşedintele Iohannis şi de preşedintele Parlamentului, domnul Dragnea. Domnul Iohannis şi domnul Dragnea au fost, fără să se coordoneze, într-o similitudine în ceea ce priveşte acest proiect important, pe care eu îl consider o viitoare carte de vizită fundamnentală a României. În condiţiile acestea, eu cred că în focul luptei politice din România se fac tot felul de declaraţii exagerate. Trebuie să facem un pas înapoi şi să vedem ce e în spatele lor", a declarat Radu Ioanid, pentru stiripesurse.ro.

Citește și: Istoricul Radu Ioanid, despre acuzațiile de antisemitism ale lui Ilan Laufer la adresa lui Klaus Iohannis: Ar fi ridicole, dacă subiectul nu ar fi serios

Până la această oră, în cadrul mesajelor transmise de organizațiile evreiești ce dezavuează orice acuzații de antisemitism nu apare și mesajul organizației europene condusă de cetățeanul rus Viaceslav Moshe Kantor, un om cu ancore solide in puterea politica de la Bucuresti.

Au existat in anii ’90 publicatii si politicieni de o joasa factura, ce foloseau retorica antisemita, antiminoritati, intoleranta extrem de periculoasa pentru un stat civilizat. De acolo isi trag seva cei care azi folosesc aceste mesaje manipulatoare.

Continuarea, în materialul prezentat. miercuri, de Radu Tudor, în emisiunea "Punctul de întâlnire", de la Antena 3:

 

×
x close