Antena 3 CNN Politică Miza vizitei lui Sarkozy: trimiterea de trupe româneşti în Ciad

Miza vizitei lui Sarkozy: trimiterea de trupe româneşti în Ciad

2 minute de citit Publicat la 21:27 04 Feb 2008 Modificat la 21:27 04 Feb 2008
Miza vizitei lui Sarkozy: trimiterea de trupe româneşti în Ciad
Cinci ore a stat la Bucureşti preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. S-a întâlnit cu preşedintele, cu premierul şi a ţinut un discurs în Plenul Parlamentului României, un discurs îndelung aplaudat de senatori şi deputaţi. Adevărata miză a vizitei preşedintelui din Hexagon ar putea fi însă departe de a stârni aplauzele românilor: Nicolas Sarkozy a venit la Cotroceni ca să obţină trupe româneşti în Ciad. Ipoteza a fost formulată de analistul politic Valentin Stan, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei. Iar argumentele care duc către o astfel de idee sunt de ordinul evidenţei: delegaţia şefului de la Elysee nu a cuprins nici măcar un ministru şi, după cum au arătat-o şi ziarele franceze, dar şi preşedintele Traian Băsescu, niciun tratat comercial nu a fost semnat. O vizită în care şeful de la Elysee ar fi obţinut, în schimbul unui discurs laudativ, carne de tun pentru Ciad. Totul sub pretextul semnării unui parteneriat strategic cu ţara noastră.

De altfel, Traian Băsescu a anunţat în cadrul declaraţiei susţinute alături de Nicolas Sarkozy că România va participa la forţa UE din Ciad. ?Vom participa în parteneriat cu Europa şi în primul rând cu Franţa, ca ţară conducătoare a prezenţei militare europene în Ciad?, a spus şeful statului.

În replică, Sarkozy a subliniat că situaţia din Ciad este îngrijorătoare. Această ţară are un guvern legitim, ales în 2004, care trebuie susţinut. ?Franţa a avut iniţiativa depunerii unei Rezoluţii la Consiliul de Securitate şi cu ajutorul Libiei, Burkinei Faso, Africii de Sud, această Rezoluţie ar trebui adoptată. Se pare că şi Rusia şi-a dat acordul, şi atunci cred că Rezoluţia va fi adoptată. Ea condamnă acţiunile rebelilor, susţine guvernul şi face apel la fiecare stat ce poate să susţină acest guvern legitim al Ciad-ului?, a mai spus el.

Preşedintele francez a precizat că a vorbit şi cu preşedinţii Senegalului, Gabonului, Libiei, ?care împărtăşesc cu toţii punctul de vedere al Franţei?. ?În nicio regiune din lume nu se câştigă puterea cu armele. Franţa a făcut tot ce a putut pentru a evita situaţia cea mai rea şi pentru a susţine guvernul. În cazul în care Consiuliul de Securitate al ONU va adopta Rezoluţia în cauză, Franţa va fi dispusă să-i susţină şi mai mult pe prietenii din Ciad?. De acum înainte, şi cu militari români, însă.

VIZITA LUI SARKOZY ÎN ROMÂNIA, ÎN VARIANTA JEAN MASCOPOL:

CIVILII PĂRĂSESC CAPITALA CIADULUI DE TEAMA REBELILOR. MILITARI ROMÂNI VOR RESTABILI PACEA

Antena 3

×
x close