Suspendarea lui Adrian Năstase din conducerea formaţiunii şi cedarea preşedinţiei Camerei Deputaţilor în 2006 a fost una din erorile majore comise de acest partid, susţine senatorul PSD, Miron Mitrea pe
blogul personal. El face joi o analiză a evoluţiei PSD în ultimii ani, în care identifică trei greşeli majore: înlăturarea lui Nătase în 2006, suspendarea lui Traian Băsescu în 2007 şi cooperarea cu PNL în proiectul Iohannis şi, apoi, în turul doi al alegerilor prezidenţiale în 2009.
Senatorul PSD apreciază că una din primele erori majore a fost făcută de PSD în martie 2006, când, "din dorinţa de a diminua costurile de imagine pricinuite de acuzaţiile de corupţie la adresa lui Adrian Năstase, la acea dată preşedinte executiv al PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, s-a decis suspendarea acestuia din conducerea partidului şi cedarea preşedinţiei Camerei Deputaţilor".
Efectul de bumeerang al debarcării lui Năstase"În realitate PSD a pierdut atât din punct de vedere politic cât şi din cel al imaginii publice. Debarcarea lui Adrian Nastase a fost privită de electorat ca o recunoaştere a corupţiei la vârf din PSD, iar pierderea conducerii Camerei a diminuat mult capacitatea de control politic al puterii. Deşi pe termen scurt a existat un anumit beneficiu de imagine, în timp acesta a fost anihilat de menţinerea acuzaţiilor de corupţie la adresa PSD", explică Mitrea punctul său de vedere.
Mitrea susţine că singura certitudine a PSD este că Mircea Geoană a pierdut alegerile, iar partidul se găseste în faţa unei lungi şi dificile perioade de opoziţie.
"În perioada 2004-2009, cu excepţia PRM, singurul partid parlamentar care a înregistrat un regres este PSD. Dacă în 2004 PSD obţinea aproximativ o jumătate de milion de voturi mai mult decât Alianţa DA (PNL+PD), în 2008 PSD nu mai avea decât cateva zeci de mii de voturi mai mult decât PDL. Mai grav este că PDL şi PNL, care se definesc ca partide de dreapta, au acum, împreună, peste un milion două sute de mii de voturi mai mult decât PSD", menţionează Mitrea.
Instabilitatea statutară şi a echipei de conducereEl trece în revistă şi alte momente şi erori strategice făcute în ultimii cinci ani, care, în opinia sa, au dus la diminuarea electoratului tradiţional de stânga din România.
"Schimbările succesive de statut, dar şi de echipă de conducere au avut efecte negative. Partidul, în loc să îşi mobilizeze forţele, a lăsat loc unei competiţii interne care a condus la marginalizarea unor lideri importanţi ai partidului şi chiar a unor întregi organizaţii. Noua generaţie de lideri a fost chiar mai puţin credibilă decât cea care era considerată uzată şi depăşită moral. Ideea, în sine valoroasă, a creşterii rolului şi autonomiei organizaţiilor judeţene a generat o slăbire a capacităţii de coordonare a partidului. În realitate, liderii judeţeni, deşi mai puţin controlaţi de la centru, au devenit un simplu mecanism de validarea unor decizii luate la vârful partidului în grupuri informale de decizie", scrie Mitrea.
Senatorul subliniază că ascensiunea politică în PSD şi selecţia noii elite politice a fost de multe ori bazată pe un fenomen de mercantilizare a partidului, potenţa financiară devenind un criteriu cheie.
"Sistemul bine articulat de organizare şi mobilizare a partidului, care reprezenta în trecut unul din atuurile importante ale PSD a fost neglijat. De cele mai multe ori reforma a fost condusă şi concepută în funcţie de opinii şi soluţii sugerate de exponenţii de dreapta ai societăţii civile", menţionează Mitrea.
Senatorul mai afirmă că efortul vizibil de cosmetizare a imaginii a fost mai curând de natură să diminueze credibilitatea partidului, iar anumiţi purtători de mesaj au pus "noi etichete penibile pe imaginea PSD". Mitrea consideră şi că PSD a rămas un partid al electoratului de stânga pasiv (pensionari cu pensii mici, ţărani care trăiesc din autoconsum, etc.) aflat, în special în perioadele de creştere economică, în continuă tendinţa de diminuare.
Suspendarea lui Băsescu, bază pentru relansarea PDLMitrea mai crede că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a fost, în 2007, o altă eroare majoră a social-democraţilor. "O a doua eroare majoră a fost acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Acţiunea a făcut parte dintr-un complex strategic mai amplu care a avut ca efect scoaterea PDL de la guvernare şi trecerea sa în Opoziţie. O primă consecinţă a fost că PSD a fost nevoit până la sfârşitul mandatului 2004-2008 să sprijine, în mod netransparent, guvernul liberal, asumându-şi în acest mod importante costuri negative ale guvernării şi deschizând calea PDL de a se manifesta înaintea alegrilor ca principală forţă a Opoziţiei", notează Mitrea.
El atrage atenţia că acţiunea de suspendare a preşedintelui şi eşecul de la referendum au condus astfel la relansarea PDL şi a lui Traian Băsescu, care înainte de aceste evenimente se aflau în cea mai gravă criză de credibilitate publică.
Mitrea critică şi modul în care PSD şi-a gestionat alianţele. "În cinci ani au fost încercate, pe rând, toate formulele de alianţă. Rezultatul a fost însă costisitor pentru partid. Treptat, PSD a ajuns să se manifeste, sub conducerea lui Mircea Geoană & Co, ca un partid subaltern, nevoit să se mulţumească cu un rol secundar în diferite formule de guvernare. Costurile acestor alianţe au fost plătite electoral, atunci când PSD a trebuit să îşi însuşească costurile guvernărilor pe care le-a susţinut din Parlament sau la care a participat", arată social-democratul.
Credibilitatea ofertei lui Geoană, afectată de susţinerea proiectului IohannisAstfel, cooperarea PSD cu PNL în proiectul Iohannis şi, apoi, în turul doi al alegerilor prezidenţiale în 2009 a fost un compromis care a diminuat în realitate credibilitatea ofertei candidatului PSD, fiind perceput de electorat ca artificial şi conjunctural.
"Cooperarea cu PNL în proiectul Iohannis şi, apoi, în turul doi al alegerilor prezidenţiale a adus noi accente de dreapta în discursul public al PSD. Acest compromis a diminuat în realitate credibilitatea ofertei candidatului PSD, fiind perceput de electorat ca artificial şi conjunctural", scrie Mitrea.
"O a treia eroare de strategie a fost managementul deficitar al alianţei de guvernare cu PDL. Negocierea inabilă a portofoliilor ministeriale, continua oscilaţie între putere şi opoziţie, precum şi acceptarea cu foarte puţin timp înainte de ieşirea de la guvernare a unor pachete legislative controversate au contribuit major la pierderea alegerilor prezidenţiale", mai scrie Mitrea.
Fostul ministru susţine că viitorul Congres "trebuie să scoată în evidenţă cu claritate şi pregnanţă identitatea de stânga" a PSD.
"Este nevoie de o nouă viziune politică, de un nou mod de abordare a actului guvernării şi de o nouă echipa de conducere a partidului", conchide fostul secretar general al PSD.
Antena3.ro