Antena 3 CNN Politică Mitrea: 12 greşeli fatale marca Geoană&Co, cauze pentru pierderea alegerilor şi intrarea PSD în opoziţie

Mitrea: 12 greşeli fatale marca Geoană&Co, cauze pentru pierderea alegerilor şi intrarea PSD în opoziţie

7 minute de citit Publicat la 14:02 12 Ian 2010 Modificat la 14:02 12 Ian 2010
Mitrea: 12 greşeli fatale marca Geoană&Co, cauze pentru pierderea alegerilor şi intrarea PSD în opoziţie
Cel puţin 12 greşeli mari făcute de ?Geoană&Co" a identificat senatorul PSD, Miron Mitrea pentru a explica eşecul partidului la ultimele alegeri prezidenţiale. Într-o nouă analiză postată pe blogul său, Mitrea îşi menajează colegii de partid din teritoriu, ?care s-au bătut cum au ştiut ei mai bine ca să-l scoată pe Mircea Geoană preşedinte?, şi aruncă integral culpa în curtea liderului şi apropiaţilor săi care au făcut parte din staff-ul de campanie. Geoană este criticat pentru scoaterea PSD de la Guvernare, vizita de la Timişoara şi cea în miez de noapte la Sorin Ovidiu Vântu, în timp ce mai vechea cunoştinţă a senatorului PSD, Viorel Hrebenciuc, este luatîn derâdere pentru explicaţia ?am pierdut din cauza flăcării violete?.

"PSD este un partid serios şi mult prea important ca să înghită explicaţii de genul Ťam pierdut din cauza flăcării violeteť. Sau Ťam pierdut din cauza fraudării alegerilor, a norocului chior al lui Traian Băsescu, a buletinului meteo, a modului în care s-au aliniat planetele în seara dezbaterii finale şi a textelor de pe blogul lui Miron Mitreať. Acestea sunt justificările hrebenciucilor. Nu analiza lucidă a înfrângerii", susţine Mitrea.

Apreciind că este "este vremea analizelor" senatorul PSD trece în revistă cele mai importante 12 greşeli mari comise de Geoană & Co" la alegerile prezidenţiae, pe motiv că membrii PSD din teritoriu merită nişte explicaţii, "clare şi la obiect", ca să înţeleagă de ce PSD trebuie să mai stea încă nu se ştie câţi ani în opoziţie şi ce se va întâmpla cu acest partid în continuare.

"Ei trebuie să ştie că nu suntem un partid de rangul doi, ci un partid puternic, care s-a manifestat ca un partid de rangul doi din cauza unei conduceri incompetente. Ei trebuie să ştie că măsura puterii PSD o dau ei, membrii şi simpatizanţii din teritoriu, şi nu Mircea Geoană şi echipa lui", afirmă Mitrea.

În primul rând, Geoană şi echipa lui s-ar face vinovaţi de faptul că la negocierile cu PD-L pentru formarea guvernului, au refuzat Ministerul de Finanţe. România ar fi avut de câştigat dacă, într-un an de criză, l-ar fi avut pe Mihai Tănăsescu şef la finanţe, crede Mitrea. "România ar fi avut de câştigat dacă, într-un an de criză, l-ar fi avut pe Mihai Tănăsescu şef la finanţe. Iar imaginea PSD de partid responsabil şi de partid al profesioniştilor s-ar fi consolidat", opinează el.

A doua greşeală a constat în încăpăţănarea cu care PSD s-a agăţat de obţinerea portofoliului Interrnelor. Dorinţa expresă a "hrebenciucilor" de a controla neapărat "doi ş?un sfert", serviciul secret al Internelor, a dus la schimbarea, într-un interval foarte scurt, a doi miniştri de interne, iar scandalul iscat de aceste schimbări a aruncat asupra PSD imaginea de partid neserios, mânat de interese obscure şi nu de dorinţa de a guverna în folosul cetăţenilor, apreciază Mitrea.

Modul nedemocratic şi discreţionar în care Geoană şi echipa lui au împărţit funcţii şi au impus oameni la conducerea unor filiale din ţară ar fi cea de-a treia greşeală majoră în viziunea senatorului PSD. În opinia sa, respectivele decizii au contribuit la neîncrederea celor din teritoriu în justeţea hotărârilor luate la centru şi au sporit teama şi nemulţumirea în mai multe organizaţii. "La acestea se adaugă modul abuziv în care Geoană & co. au decis excluderea unor oameni din PSD", adaugă el.

Modul în care a fost scos PSD de la guvernare, care a dat impresia că partidul se cramponează de un om, Dan Nica, şi de o funcţie, cea de ministru de Interne este reamintită de Mitrea ca cea de-a patra eroare de strategie a conducerii social-democrate. ?Şi asta chiar dacă PSD avea dreptate. Decizia corectă era să plecăm din guvern mai devreme, când acesta îşi asumase răspunderea pe nişte legi capitale pentru o bună parte dintre alegători, cum au fost legea salarizării unice şi legile educaţiei. Atunci s-a amânat ieşirea de la guvernare, pentru că hrebenciucilor le era foarte greu să renunţe la Ťdoi ş-un sfertť", mai scrie Mitrea.

Lipsa promovării lui Geoană ca soluţie pentru rezolvarea problemelor şi axarea campaniei aproape exclusiv pe atacurile la adresa lui Traian Băsescu şi-au dovedit limitele în primul tur de scrutin. Salvarea a venit din ideea susţinerii lui Klaus Johannis ca premier, concept de sorginte liberală. "Ideea câştigatoare, cea cu Johannis premier, a venit, până la urmă, de la PNL. Dar faptul că soluţia minune n-am găsit-o noi, a făcut că Geoană & co. să se comporte în permanenţă îndatoritor faţă de liberali. Nu PSD a fost perceput că motor al coaliţiei, ci PNL. Aşa cum Crin Antonescu a fost motorul în campania lui Mircea Geoană. Numai mobilizarea pesediştilor din teritoriu în turul întâi a făcut că Geoană să ajungă în finală cu Băsescu", mai subliniază senatorul PSD.

Folosirea cu obstinaţie a liderului PSD Bucureşti, Marian Vanghelie ca portavoce a partidului şi numirea lui Viorel Hrebenciuc la cârma gestionării campaniei prezidenţiale au constituit alte două greşeli importante în ecuaţia eşecului PSD. Vanghelie, pentru că nu se bucura de simpatie nici măcar în rândurile organizaţiilor social-democrate, Hrebenciuc, pentru că nu a venit cu ?nicio idee câştigătoare, s-a ţinut de veşnicele lui combinaţii şi, în plus, nici flacără violetă n-a ţinut cu el", afirmă Mitrea.

Însă pierderea controlului propriei campanii electorale ar fi dat lovitura de graţie candidatului Geoană, crede senatorul PSD, care invocă episodul folosirii filmuleţului cu Băsescu lovind un copil."Felul în care a fost lansat filmuleţul (l-a anunţat Dinu Patriciu), repetarea lui până la saturaţie, dubiile legate de autenticitatea lui au făcut să aibă un efect contrar celui scontat. Confruntarea a fost mutată în zonă emoţională, unde Traian Băsescu era specialist. Prea mulţi şefi-sfătuitori sau sfătuitori-şefi a avut Mircea Geoană. Din dorinţa fiecăruia dintre ei de a fi el cel care îi da lovitură mortală lui Băsescu, s-au călcat efectiv pe picioare", consideră Mitrea

Vizita de la Timişoara, o zonă extrem de sensibilă la legăturile unora dintre liderii PSD cu trecutul, a fost prima dintre greşelile fatele lui Geoană în ultima săptămână a campaniei pentru turul doi. "Nu poţi să te duci la Timişoara, într-un loc simbolic al Revoluţiei Române, fără să iei în calcul că intri într-o zonă extrem de sensibilă la legăturile unora dintre liderii noştri cu trecutul. Rezultatul? Am reuşit să-i enervăm pe mulţi dintre alegătorii tradiţionali ai dreptei care hotărâseră să nu iasă la vot şi să-i mobilizăm în favoarea lui Băsescu", scrie Mitrea.

Geoană a perseverat în greşeli prin vizita nocturnă la Sorin Ovidiu Vântu. "Cum poţi să faci aşa o greşeală când ştii că tema favorită a lui Traian Băsescu este legătura ta cu Ťmoguliiť? Când ştii că Băsescu se străduieşte să demonstreze că eşti subordonat Ťmogulilorť, tu te duci în miez de noapte la unul dintre ei acasă. Cum poţi să-i furnizezi asemenea muniţie contracandidatului tău? Nu poţi să fii şef de partid, politician care vrea să devină şeful statului şi să faci astfel de gafe", se întreabă Mitrea.

Fuga de dezbaterile directe cu Băsescu şi limitarea confruntărilor electorale la doar o singură rundă în campania pentru turul doi nu i-a folosit candidatului PSD. "Tot ce s-a spus acolo a căpătat importantă sporită. Şi asta chiar dacă şi un începător într-ale campaniei electorale ştia că Traian Băsescu este mai bun la confruntările directe. Fiind singura dezbatere, Mircea Geoană nu a mai putut să recupereze", remarcă parlamentarul PSD.

În fine, ultima greşeală de campanie s-a reflectat în presataţia slabă a lui Mircea Geoană la dezbaterea cu Băsescu. "Ştiind că era singură confruntare, candidatul Geoană trebuia să fie mult mai bine pregătit pentru a specula slăbiciunile lui Băsescu şi pentru a face faţă atacurilor acestuia. Mircea Geoană trebuia să fie mai stăpân pe el, ţinând cont că intră în avantaj în dezbatere şi avea două şanse din trei: fie să câştige confruntarea cu Traian Băsescu, fie să fie egal cu el", conchide senatorul PSD.

Ca post-scriptum, Miron Mitrea respinge acuzaţiile formulate de unii lideri social-democraţi la adresa sa pentru lipsa de implicare în campania electorală din 2009, amintind că a fost ostracizat chiar de către detractorii săi. "Cum să mă implic dacă, imediat după ce am câştigat alegerile locale şi parlamentale din 2008, Geoană & co. m-au trimis la odihnă? Ce voiaţi să fac, să sparg uşă biroului în care se adunau Hrebenciuc şi echipa? Lui Mircea Geoană i-am spus pe tot parcursul anului 2009 care cred eu că sunt soluţiile bune pentru partid. I-am spus-o ori de câte ori l-am prins la şedintele de grup de la Senat, de faţă cu toţi senatorii partidului. A, că el n-a vrut să ţină cont de sfaturile mele, că a crezut mai mult în flacără violetă a lui Hrebenciuc, este decizia lui de mare bărbat politic", atrage atenţia Mitrea.
Antena3.ro

×
x close