Cel mai probabil, Băsescu i-a spus lui Schulz că a convenit cu USL conţinutul documentului. Actul cuprinde o declaraţie comună de susţinere a viitorului României şi a parcursului său euro-atlantic.
"Sunt fraze generale, despre eforturile pe care le vor face împreună forţele politice din România, pentru a asigura stabilitatea ţării şi continuarea reformelor. Condiţiile de coabitare, menţionate în document, menţionează obligaţii generale, aflate de altfel în obligaţiile constituţionale ale părţilor implicate", arată sursa amintită.
Băsescu ar fi explicat demersul, faţă de liderul Parlamentului European, prin aceea că doreşte o garanţie suplimentară că noua putere va respecta Constituţia şi statul de drept, astfel încât să-i poată da mandat lui Victor Ponta pentru formarea Guvernului. De aceea s-ar fi adresat unui socialist, din familia politică a premierului.
Traian Băsescu a participat joi şi vineri, la Bruxelles, la Summitul Partidului Popular European (PPR), precum şi la lucrările Consiliului European, informează Administraţia Prezidenţială.