Adrian Năstase retras, Mitrea pe punctul de a face acelaşi pas, Diaconescu, în dubii şi curtat atât de Ponta, cât şi de Geoană, o mică parte din filiale cu angajamentul de susţinere deja schimbat în favoarea mai tânărului rival al actualului lider de partid. Pentru noul intrat în cursa pentru şefia PSD, lucrurile nu par a sta mai bine decât în cazul protectorului său, Adrian Năstase. Fostul premier a testat apele în partid, a realizat că nu deţine suficientă susţinere pentru debarcarea lui Geoană din funcţie şi a făcut pasul înapoi. Rocada cu Ponta nu pare a fi provocat un cutremur prea mare în partid. În prezent, în partid se vehiculează ideea că Ponta încearcă să-şi încropească o echipă de conducere prin cooptarea lui Adrian Năastase ca preşedinte al Consiliului Naţional şi a lui Cristian Diaconescu ca prim-vicepreşdinte, susţin surse social-democrate.În schimb, liderii de filialel nu se grăbesc să schimbe taberele. Potrivit unor surse social-democrate, însuşi socrul său, Ilie Sârbu consideră că ginerele s-a angrenat într-o "aventură" fără sorţi de izbândă.
Ponta nu poate spera decât să încropească în cele câteva zile rămase pentru depunerea candidaturii o echipă cât de cât credibilă a cărei componenţă să fie capabilă să ralieze la cauza sa toate grupările din partid nemulţumite de autoritatea lui Geoană. Un scenariu puţin probabil de vreme ce, în ultimele luni, nicunul din posibili contracandidaţi la şefia partidului nu a reuşit să convingă măcar un rival să renunţe în favoarea sa.
Rocada Ponta-Năstase a mai fost luată în discuţie de cei social-democraţi şi mai acum o lună, însă şi atunci ca şi acum cei doi nu pot miza pe prea multe voturi. Dacă Năstase a obţinutla ultimul Comitet Executiv concursul a 17-18 lideri de filiale pentru a ataca normele de reprezentare ale delegaţiilor propuse de secretarul general, Liviu Dragnea, acest lucru nu a însemnat că respectivii şefii de organizaţii şi l-ar fi dorit pe Năstase ca lider de partid. Au dovedit-o liderii de filiale atunci când s-a supus la vot propunerea lui Geoană privind votul pe liste. Spiritul de conservare i-a determinat pe 9 din susţinătorii lui Năstase să se abţină şi doar 12 membri ai CExN să se opună deschis, alături de el, introducerii acestei modalităţi de alegere a viitoarei garnituri de conducere în PSD.
Cu o situaţie similară se confruntă şi Victor Ponta, susţin sursele citate. O parte din liderii de filialel îl consideră ?prea tânăr şi prea necopt? pentru un asemenea post, alţi lideri locali cred că Ponta nu este mai bun decât Năstase care l-a introdus în tainele politicii în trecut şi că este încă tributar viziunii acestuia de conducere. Cel mai elocvent semnal a fost dat de socrul său care este şi liderul organizaţiei judeţene Timiş, Ilie Sârbu. Chiar dacă în respectiva filială există presiuni pentru susţinerea deschisă a candidaturii lui Ponta, socrul nu este dispus să-şi susţină ginerele în ceea ce el consideră a fi doar o "aventură", susţin sursele citate.
Deocamdată numai filiala PSD Gorj şi o parte din cea de Timiş şi-au manifestat deschis sprjinul în favoarea candidaturii vicepreşedintelui PSD. Semnale încurajatoare ar mai veni din partea altor câtorva filiale transilvănene precum cea de Sălaj, Hunedora şi Cluj, şi a celei de Neamţ, până acum împărţită între susţinerea pentru Mitrea şi cea pentru Geoană.
Surse social-democrate susţin însă că în cazul în care Miron Mitrea se va retrage din cursa pentru şefia partidului , el nu poate garanta că şi susţinătorii săi s-ar reorienta spre tabăra lui Ponta.
În aceste condiţii, Ponta nu poate miza decât pe sprijinul acordat până acum lui Năstase de unele filiale din Muntenia, Moldova şi Transilvania. Constănţenii Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu au emis deja semnale către colegii de partid că nu doresc să fie implicaţi în vreun fel în această luptă pentru putere. De altfel, Mazăre a decis să-şi facă cadou la Congres voturile delegaţiilor propriei sale filiale prin anunţarea candidaturii sale la funcţia de preşedinte PSD. Potrivit surseleor citate, candidatura simbolică a primarul Constanţei ar putea fi susţinută şi de o parte din social democraţii tulceni, dar şi de liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, un scenariu deloc favorabil de Ponta care ar putea pierde voturi astfel importante la Congres.
Actuala situaţie de fragmentare a taberei nemulţumiţilor din partid nu avantajează decât o singură persoană: pe actualul preşedinte, Mircea Geoană. Acesta şi-a structurat deja o echipă formată în mare parte din actualii vicepreşedinţi de partid şi din liderii de filiale care au obţinut peste 50% din voturi la prezidenţiale. Mai mult, Comitetul Executiv al PSD a aprobat ieri propunerea sa ca viitoarea conducere a partidului să fie votată în bloc pe lista preşedintelui, şi nu aleasă în mod individual.
Marius Vulpe, Antena3.ro