Antena 3 CNN Politică Mircea Geoană povesteşte cum l-a cunoscut pe Regele Mihai şi cum a primit în dar, în semn de mulţumire, discursul său

Mircea Geoană povesteşte cum l-a cunoscut pe Regele Mihai şi cum a primit în dar, în semn de mulţumire, discursul său

mircea geoana (1)
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale 2024. Sursa foto: Captură Video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    11 Sep 2024   •   22:27

Mircea Geoană, candidatul independent la alegerile prezidențiale din acest an, a explicat, într-un interviu, acordat lui Mihai Gâdea, pentru Antena 3 CNN, de ce prețuiește foarte mult Curtea de Argeș, loc pe care l-a descris ca un filon al genezei naţiunii române. Mai mult, el a dezvăluit detalii de la întâlnirea cu Regele Mihai când era preşedinte al Senatului. De asemenea, el a subliniat că şi-a promis că va face un muzeu special dedicat fostului suveran al României.

 „Am stat 5 ani de zile în afara României. Şi simţi nevoia când trăiești în afara ţării tale să te reîncarci un pic cu ţara. Şi am un obicei, care cred că e foarte bun, de a mă duce în locurile simbolice ale naţiunii noastre. În această zonă (n.r Curtea de Argeş) a început ideea națiunea romanească.

Aici s-a născut mitul sacrificiului pentru zidirea Anei, meșterul Manole, regii României sunt aproape toţi îngropați aici. Deci există, practic, aici un filon al genezei naţiunii române. Dincolo de respectul de istorie, eu am un respect particular pentru Regele Mihai.

Am avut imensa șansă şi privilegiul să conduc ședința Parlamentului în 2011, ca preşedinte al Senatului când majestatea sa s-a adresat naţiunii. Consider în continuare că este cel mai importat discurs politic rostit după 1989 în România", a povestit Mircea Geoană

Cum a primit Mircea Geoană discursul Regelui Mihai 

„A fost ceva foarte interesant. Regele avea mari emoții înaintea acestui discurs şi ne-au invitat pe mine şi familia la Palatul Elisabeta cu două seri înainte pentru o cină politicoasă, dar şi să  se acomodeze cu subiectul, Şi la un moment dat, Regele, care avea o mică dificultate de vorbire m-a întrebat: domnul Geoană, cum credeți că o să fiu primit în Parlament?

Şi eu am zis: Majestatea vostră cu mult respect, indiferent de opoziția inițiala, vă asigur că Parlamentul înțelege semnificația acestui moment. Dar cum o fi sala, cum o fi cu acustica. Şi zic: Majestate, nu aţi vrea să mergeți absolut discret, cu o seară înainte să vă duceţi acolo să vă potriviți microfonul, să vă obișnuiți cu sala şi să aveți cel mai bun discurs pe care îl puteţi da?

S-a dus, s-a obișnuit. A avut acel discurs absolut fenomenal şi la ieșirea Parlamentului cu aceeaşi voce uşor ezitantă scoate din buzunarul de la haină discursul regelui, care avea paginile numerotate şi modificat discursul cu mâna lui şi îmi spune: domnule Geoană, vreau să aveți o amintire de la mine şi vă mulțumesc pentru ce aţi făcut, acum pot să mă duc pe lumea ailaltă liniștit că am vorbit cu națiunea mea. Şi acum mă iau emoția, îl am acasă şi nu mă las pănă nu facem un muzeu pentru Regele Mihai şi am să fiu primul care o să donez acest discurs pentru națiunea noastră", a spus Mircea Geoana, în interviul pentru antena 3 CNN.

 

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close