Antena 3 CNN Politică Mircea Geoană poate demisiona după Summitul NATO de la Washington. ONG-ul lui îi cere oficial să candideze la alegerile prezidențiale

Mircea Geoană poate demisiona după Summitul NATO de la Washington. ONG-ul lui îi cere oficial să candideze la alegerile prezidențiale

Mircea Geoană poate demisiona după Summitul NATO de la Washington. ONG-ul lui îi cere oficial să candideze la alegerile prezidențiale
Mircea Geoană. Sursa foto: hepta / Mediafax Foto
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2024   •   15:55

Mircea Geoană poate demisiona din funcția de secretar general adjunct al Alianței Nord-Atlantice în a doua jumătate a lunii iulie, după summitul NATO de la Washington, spune Dumitru Borțun, președintele ONG-ului "România Renaște", citat de Agerpres.

În cursul zilei de vineri, Borțun i-a cerut lui Geoană să-și anunțe candidatura la alegerile prezidențiale din acest an.

Liderul organizației a făcut, cu această ocazie, un apel la ceea ce el a numit "toate forțele democratice şi sănătoase" din țară pentru a-l susține  pe Geoană în competiția electorală pentru Cotroceni.

"Domnule Mircea Geoană, mișcarea civică și politică 'România Renaște' vă cere să vă înscrieți în cursa electorală pentru cea mai înaltă funcție în statul român. Vă solicităm, vă îndemnăm şi vă încurajăm! Nu veți fi singur! Încă nu este prea târziu.

Nu e târziu să cerem să fim guvernați de oameni merituoși, a căror carte de vizită constă în valoarea profesională, probitatea morală și dragostea de țară. Nu e târziu să cerem să fim tratați cu respect în calitate de cetățeni, să cerem ca statul să se ocupe responsabil de serviciile publice la care suntem îndreptățiți, cum ar fi sănătatea, educația, accesul la justiție.

Nu e târziu să ne dorim o Românie respectată pe plan internațional pentru capacitatea ei de a-și promova interesele și de a-și respecta partenerii", a declarat, vineri, Dumitru Borţun.

Șeful ONG-ului "România Renaște": Geoană își poate da demisia de la NATO și poate candida pentru Cotroceni indiferent când sunt fixate alegerile

El fost întrebat dacă sunt forțe politice autohtone care au dorit să blocheze candidatura lui Geoană la alegerile prezidențiale.

Speculațiile au pornit de la faptul că secretarul general adjunct își încheie mandatul la NATO în luna octombrie, iar inițial scrutinul prezidențial din România fusese convenit pentru luna septembrie între partenerii de guvernare.

"La început, și eu am crezut că s-au mutat alegerile în septembrie ca să nu poată să participe Mircea Geoană. După care am aflat chiar de la domnia sa că își poate da oricând demisia după summitul (NATO) de la Washington.

(Geoană) a muncit foarte mult, împreună cu echipa sa, pentru organizarea acestui summit și nu vrea să plece mai devreme. După evenimentul de la Washington, deci în a doua jumătate a lunii iulie, va putea să își dea demisia.

L-am întrebat dacă nu e vreo restricție. A spus că este una singură: să nu își dea demisia în același timp și secretarul general, și secretarul general adjunct. Dacă unul dintre cei doi rămâne, celălalt poate să își dea demisia", a explicat Borțun.

În acest context, chiar dacă partidele coaliției de guvernare se ceartă pe data alegerilor, această dată nu mai este atât de importantă din perspectiva eventualei candidaturi a lui Geoană, a conchis el.

Dumitru Borțun a spus, pe de altă parte, că încă nu știe dacă Mircea Geoană își va da demisia de la NATO în a doua jumătate a lunii iulie și nici dacă acesta se va înscrie în cursa pentru alegerile prezidențiale.

Mișcarea ”România Renaște" este un ONG lansat anul trecut, în care s-au adunat susținători ai fostului președinte PSD, actual secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

ONG-ul și-a lansat la începutul acestui an site-ul oficial, iar conform celor publicate acolo, se definește ca "un proiect politic pentru o Românie transformată din temelii".

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Patru pescari au murit după ce au băut dintr-o sticlă de pe fundul oceanului
x close