Antena 3 CNN Politică Mircea Geoană explică după 15 ani ce a făcut la Moscova: „De ce este o problemă? A fost o vizită exploratorie”

Mircea Geoană explică după 15 ani ce a făcut la Moscova: „De ce este o problemă? A fost o vizită exploratorie”

mircea geoana (1)
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale 2024. Sursa foto: Captură Video Antena 3 CNN
de Ioana Coman    |    03 Oct 2024   •   22:49

Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale și fost secretar general adjunct la NATO, a explicat joi seara de ce a mers la Moscova în anul 2009, afirmând că a fost „o vizită normală, exploratorie”. 

Geoană a declarat la Digi 24 că a avut motive pentru care nu a dezvăluit călătoria sa în Rusia și a explicat care era relația NATO cu Moscova la vreme respectivă, în 2009.

„2009, anul de grație 2009. În 2008, Putin vine la summit-ul NATO la București, primit de Băsescu și de toți liderii NATO. Rusia este în relație cu NATO, partener strategic în 2009. În 2007 cred că a început această relație. Parteneri strategic. Vine Medvedev, noul președinte la început de 2009. Da, a făcut rocadă. Deci, 2009 este primul an de mandat al lui Medvedev, o figură mai deschisă către Occident, chiar decât Putin, în condițiile în care tot Occidentul era în relație. Merkel a trădat interesele Germaniei, vorbind cu Putin și cu Rusia? Occidentul, americanii au o problemă cu Rusia în 2008 și 2009? Avem astăzi o problemă cu Rusia. Deci această încercare de a translata o vizită normală, exploratorie al unui potențial viitor președinte la un vecin important, cu care Occidentul avea o relație constructivă și de parteneriat vi se pare o problemă? De ce este o problemă? M-am dus cum se duce orice om care vrea să conducă o țară, se duce într-o vizită exploratorie. Se vede cu adjunctul, consilierul de securitate național lui Medvedev și discută despre lucruri legate de relația bilaterală pentru a fi sigur că această relație se poate dezvolta în condiții normale pentru 2008,” a declarat Mircea Geoană. 

Candidatul la alegerile prezindențiale a precizat că și-a plătit singur vizita și a mers cu un avion de linie.

Fostul secretar general adjunct al NATO s-a arătat deranjat că este chestionat despre un eveniment petrecut în urmă cu 15 ani.

„Vin după 5 ani la NATO, vin după după cea mai importantă poziție a unui român și a unui est-european la NATO și veniți cu bazaconii din 2009, când Rusia era partener strategic cu Europa, că cineva se duce să vorbească în mod normal cu acești oameni”, a reacționat el.

De asemenea, Geoană a precizat că odată cu vizita sa la Moscova s-a deschis și subiectul recuperării tezaurului românesc.

„Acest om, Mircea Geoană, a fost ca ministrul de externe, cel care a făcut comisia pentru recuperarea tezaurului de la Moscova. Ce s-a întâmplat în 2009 este un lucru normal. A fost o vizită la Moscova, una singură, exact documentată și vorbită cu ministrul de externe.   Nu este nimic de ascuns. Statul român este suficient de vigilent să știe ce îi fac demnitarii săi de rang înalt. Eu am fost diplomat, ambasador și ministru de externe. Eu știu cum se joacă jocul și sunt lucruri care se fac publice și lucruri care nu se fac publice,” a precizat Geoană.

Întrebat dacă cei de la NATO au întrebat despre această vizită, Geoana a răspuns: „Niciodată. Păi, cum să mă întrebe? Pentru că dumneavoastră întrebați obsesiv despre ceva de acum 15 ani de zile, înseamnă că este relevant pentru NATO? Nu. Ca dovadă că am fost angajat la NATO și pentru că am trecut prin toate filtrele de verificare pe care și le poate imagina cineva.”

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close