Secretarul General Adjunct al NATO trage un semnal de alarmă pentru România. Deşi PIB-ul a atins un maxim istoric, demografia ţării noastre este în continuă scădere.
"Cum ne afectează pe noi acest sfârșit de ieri și începutul noului ciclu istoric? Pentru a încerca un răspuns, va trebui să privim cu atenție modelul economic pe care l-am dezvoltat în țara noastră în ultimele decenii și să înțelegem ceea ce aș numi paradoxul românesc.
Din punct de vedere al ciclului economic, România parcurge cea mai bună perioadă din întreaga noastră istorie.
Avem azi un PIB mai mare de patru ori decât în 1989 și totuși asistăm la un cataclism democrafic, la o populație care ajunge la nivelul anilor '60 pe o suprafață cât a Marii Britanii. Vom ajunge să fim în țara cu cea mai mică densitate a populației din Europa", a susţinut Mircea Geoană în discursul său.
Profesorul în economie, Mircea Coșa a comentat în direct la Antena 3 CNN, declaraţia lui Mircea Geoană, afirmând faptul că discursul său este interesant datorită problemei pe care acesta o ridică.
"Discursul domnului Geoană este unul dintre discursurile care pun accente pe niște probleme pe care noi le-am discutat aici, în România. Nu e prima oară când apar astfel de probleme.
România are o dezvoltare economică interesantă, dar aici trebuie să facem o mică adăugare de nuanță și anume că această creștere a PIB-ului este și pe inflație. Creșterea economică a României n-aduce niciun avantaj cetățenilor acestei țări și nici dezvoltării economiei din punct de vedere al modernizării și eficiente-i țării.
Pe termen scurt se poate reduce importul. Efortul pe care noi îl facem în principal la produsele de bază în alimentația populației României poate fi redus prin introducerea pe piață a produselor românești. Asta înseamnă un concept de stimulare a fermierilor români și a procesatorilor români", a explicat profesorul în economie.