Antena 3 CNN Politică Mircea Geoană acuză o "operațiune de manual a FSB" orchestrată împotriva sa

Mircea Geoană acuză o "operațiune de manual a FSB" orchestrată împotriva sa

mircea geoana
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezindețiale. Foto: Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    03 Oct 2024   •   22:42

Mircea Geoană, candidatul independent la alegerile prezidenţiale 2024, a spus, joi seară, că dezvăluirile din ancheta realizată de Attila Biro, jurnalistul de la context.ro, referitoare la legătura lui Rareș Mănescu, un fost coordonator al campaniei sale electorale, cu un propagandist rus, este „o operațiune FSB”, de „compromitere deliberată” a sa. În replică, Biro l-a acuzat pe Geoană de un „fake news grosolan". 

„Tot ce văd seamănă extrem de mult, aproape la indigo, cu alte operațiuni similare în alte zone. Este o operațiune dirijată de afară și folosită prin „proxies"  inclusiv așa-ziși jurnaliști de investigații, plătiți de așa-zisul opozant Hodorkovski. Este o operațiune de compromitere deliberată, cu K, în jargonul nostru. Am văzut sute de astfel de situații la NATO și nu mă înșel atunci când spun că e manual FSB de operare”, a mai declarat Mircea Geoană la Digi24. 

Geoană: „Este o campanie de compromitere care seamănă foarte mult cu o operațiune a Rusiei"

„Este o campanie de compromitere care seamănă foarte mult cu o operațiune a Rusiei. Că este făcută direct de FSB sau prin interpuși – asta nu știu și aștept de la instituțiile statului român și de la fosta mea organizație răspunsuri clare cu privire la acest lucru. Fundația Navalnîi îl acuză astăzi pe Hodorkovski că este în spatele unui efort de eliminare a unor alți opozanți ruși”, a mai susținut Mircea Geoană, fostul secretar general adjunct al NATO.

Declarația vine după ce, astăzi, Geoană a afirmat că se declară victima unui linșaj mediatic, iar jurnalistul Attila Bilo, care a dezvăluit  legăturile dintre un șef de campanie al lui Geoană și Kremlinul, ar fi acuzat în presa din Bulgaria și din alte țări europene că ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei.

Geoană: "Există o campanie împotriva mea de linșaj mediatic programatic pe bani publici"

„Un subiect care a fost generat de o așa-zisă anchetă jurnalistică internațională, sub oblăduirea și finanțarea oligarhului Hodorkovski și declanșată de un așa-zis jurnalist de investigații, Attila Biro, acuzat în presa din Bulgaria și din alte țări europene că ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei. A fost două astfel de încercări.

De aceea vă spun cu toată seriozitatea acest tip de Kompromat, generat și condus de la Moscova, este o operațiune de dezinformare care face parte din arsenalul de război hibrid pe care Federația Rusă îl declanșează împotriva democrațiilor occidentale.

 Există o campanie împotriva mea de linșaj mediatic programatic pe bani publici, finanțată de partidele din această țară. Nu există nicio contribuție a domnului Mănescu la la campania prezidențială și acest lucru este extrem de clar și extrem de simplu", a spus Mircea Geoană. 

Reacţia jurnalistului Attila Biro

Între timp, Attila Biro, jurnalistul la care face referire Mircea Geoană acuză fake news grosolan"

„Dl Geoană a reluat o teorie a conspirației și un fake news grosolan care a fost condamnat de rețeaua The Organized Crime and Reporting Project. Realitatea este că jurnaliștii de la Context.ro au investigat una dintre cele mai mari operațiuni de fraudă financiară de câteva sute de milioane de euro.

În timp ce am investigat această operațiune, o serie de publicații care ventilează fake news-uri în Bulgaria au inventat această teorie legată de fostul procuror general al Bulgariei.

Faptele sunt că noi am investigat de ani de zile crima organizată care acționează transfrontalier între România și Bulgaria”, a fost declarat Attila Biro, pentru Digi24.ro.

Reacția Active Watch

De asemenea şi organizația Active Watch (n.r organizație non-guvernamentală din România, fondată în 1994, care promovează libertatea de exprimare, drepturile omului și combaterea discriminării) a intervenit cu o reacţie în acest scandal precizând

„Candidatul Geoană nu este victima unei acțiuni de kompromat, ci, dimpotrivă, este artizanul unei acțiuni standard de kompromat îndreptată împotriva unor jurnaliști care și-au făcut meseria și au expus fapte care vizează direct echipa de campanie a domnului Geoană". 

Organizația subliniază că investigația Context.ro conține dovezi şi îl acuză pe „Geoană și staff-ul său de campanie au ales să atace jurnaliștii, cu scopul de a decredibiliza investigația.”

„Este o situație în care “hoţul strigă hoţii”, domnul Geoană apelând la informaţii false vehiculate de entităţi media dubioase din Bulgaria pentru a contracara faptele documentate şi probate de reputaţi jurnalişti de investigaţie”, a precizat Active Watch pe Facebook. 

În acest context organizația spune că declarația lui Geoană este „total inadecvată, jignitoare la adresa jurnaliștilor și inadmisibilă din partea unui candidat la cea mai înaltă funcție a statului”.

„Suntem convinşi că un politician cu asemenea vastă experienţă politică cunoaşte foarte bine care este rolul presei într-o societate democratică. Cerem domnului Geoană să îl şi respecte”, a conchis Active Watch.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close