Antena 3 CNN Politică Mircea Coșea: Se vede clar o lipsă de reacție a instituțiilor statului în criza provocată de Călin Georgescu. Mie mi-e teamă, sincer

Mircea Coșea: Se vede clar o lipsă de reacție a instituțiilor statului în criza provocată de Călin Georgescu. Mie mi-e teamă, sincer

A.I.
2 minute de citit Publicat la 13:12 06 Dec 2024 Modificat la 16:28 06 Dec 2024
calin-georgescu
Călin Georgescu FOTO: Hepta

Profesorul de economie Mircea Coșea a avertizat, la Antena 3 CNN, asupra consecințelor prelungirii crizei politice, în contextul riscului ca turul 2 prezidențial să fie câștigat de candidatul pro-rus Călin Georgescu. 

Coșea a amintit că România este dependentă de importuri, care se realizează în euro, iar o depreciere a cursului de schimb se reflectă imediat în prețurile de la raft.

Pe termen lung, deteriorarea legăturilor țării cu UE și NATO ar reprezenta un dezastru, a anticipat el.

Mircea Coșea: Lucrul cel mai rău este deprecierea leului. 70% din ce consumăm este import

"Declarațiile domnului Georgescu și crearea acestei instabilități politice, lipsa de reacție a instituțiilor statului român fac foarte rău în economie. Lucrurile astea sunt deja vizibile. Dacă Rusia a vrut să ne dea o lovitură, deja ne-a dat, pentru că economia a început să aibă probleme. 

Se vede clar o lipsă de reacție, instituțiile statului nu funcționează. Se vede din partea celor care fac o propagandă pro-Rusia, mai direct sau mai mascat. Sigur că, cu cât vom înainta în această direcție, toate acestea vor duce la o pierdere în economie (...)

Mircea Coșea: Dacă nu se clarifică situația, România va pierde și mai mult. Mie mi-e teamă, sincer

România depinde enorm de ceea ce se întâmplă în lume. Noi trăim din credite, trăim din import, deci tot ceea ce se întâmplă acum arată o Românie care nu are o direcție stabilită. Toate astea fac, cum spuneați și dumneavoastră, ca investițiile să fie în stand by, ca bursa să aibă probleme. Și lucru cel mai grav care se poate întâmpla e deprecierea leului.

Devalorizarea leului ține de raportul dintre leu și euro. România este o țară care are leul ca monedă de calcul, dar care lucrează și cu euro. Deci, chiriile, anumite rate vor crește, pentru că ele sunt calculate în euro. Dar este altceva foarte important, și anume,  noi importăm foarte mult, noi trăim din import. 70% din ceea ce consumăm în România este import. Tot acest import se va scumpi și asta înseamnă că, până la urmă, la raft, cum se zice, adică ceea ce consumăm noi cetățeni în fiecare zi, va fi mai scump.

Deci, menținerea leului la actualul curs, repet, cu un efort lăudabil al Băncii Naționale, nu mai poate să dureze foarte mult. BNR nu poate să facă minuni, nu poate să țină leul mult timp în această situație.

Deci, dacă nu se clarifică situația politică în România, dacă nu reușim să avem o comunicare cu lumea care să nu fie anti-Europa, anti-NATO, atunci lucrurile se vor deprecia și mai mult. Mie mi-e teamă, vă spun sincer", a spus Coșea la Antena 3 CNN.

×
x close