Antena 3 CNN Politică Ministrul Transporturilor: Nu ştiu dacă circulă vreun tren, în acest moment, cu 160 km/h în România

Ministrul Transporturilor: Nu ştiu dacă circulă vreun tren, în acest moment, cu 160 km/h în România

2 minute de citit Publicat la 11:05 15 Dec 2013 Modificat la 11:05 15 Dec 2013
Ministrul Transporturilor: Nu ştiu dacă circulă vreun tren, în acest moment, cu 160 km/h în România
Foto: Agerpres
Modernizarea infrastructurii feroviare trebuie să permită trenurilor de călători să circule cu 160 km/h, spune ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, care admite că nu ştie dacă această viteză este atinsă în prezent în România pe reţeaua feroviară, dar că ţinta ar fi fezabilă, fără furturi.
"În momentul de faţă, trenurile de marfă, cel puţin, circulă cu puţin peste 40 de kilometri la oră. Reabilitare înseamnă ca în urma acestor intervenţii, trenurile de marfă să circule cu 120 de kilometri la oră şi trenurile de călători cu 160 de kilometri la oră", a spus ministrul într-o emisiune televizată, răspunzând unei întrebări privind lucrările de reabilitare la reţeaua feroviară, conform Mediafax.
Dintre proiectele derulate de minister pe acest segment, anul viitor va fi finalizată modernizarea a 204 kilometri de linie ferată, pe tronsoanele Sighişoara - Simeria şi Radna - Curtici, potrivit ministrului.
Ministrul a spus că nu ştie dacă sunt în România, în prezent, trenuri care să circule cu viteza de 160 de kilometri la oră, dar că aceasta ar putea fi o ţintă fezabilă dacă nu ar exista "şi alte inconveniente, obstacole". 
"Ştiţi că pe ruta Bucureşti - Constanţa, cel puţin la începutul anului, au fost câteva probleme (...) de siguranţă, furturi. Au fost aceste furturi, nu numai pe Bucureşti - Constaţa, mult mai multe furturi decât cele pe Bucureşti - Constaţa au fost pe Bucureşti - Ploieşti. S-au rezolvat, vreau să vă spun că cel puţin faţă de 2012, s-au redus cu 50% aceste incidente, pentru că s-a intervenit cu poliţia, cu jandarmii", a spus ea.
Ea a arătat că după reducerea furturilor, viteza trenurilor a crescut, iar durata unei călătorii pe care a făcut-o de la Bucureşti la Constanţa a fost de aproximativ două ore şi 20 de minute.
În prezent sunt în execuţie mai multe proiecte de modernizare, iar tronsoanele finalizate "arată foarte bine", a precizat Mănescu.
Întrebată cum vor fi împiedicate furturile în cazul viitoarelor tronsoane care vor fi modernizate, ministrul a răspuns că este foarte greu "să înşiri jandarmi sau poliţie de-a lungul liniei ca să nu se mai fure", iar cea mai bună soluţie ar fi ca firmele care se ocupă de colectarea fierului vechi să fie sancţionate dacă acceptă componente de cale ferată.
Mănescu a spus că a solicitat înăsprirea pedepselor, acţiunile de control sunt constante şi speră ca anul viitor furturile să fie în continuare reduse. 
"Există şi a fost chiar o acţiune concertată - Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Interne, chiar în primăvara acestui an, şi acea acţiune de fapt a stopat şi a încetinit acest proces de furturi. (...) Nu ştiu să vă spun acum care este cuantumul pedepsei, dar vă spun clar că s-a intervenit exact pe acele centre, pe acele companii, pentru că de fapt acolo este problema. Atât timp cât compania respectivă acceptă, fără acte de provenienţă, componente de cale ferată, sigur că este la fel de vinovată ca cel care le fură", a adăugat ministrul Transporturilor.
Lucrările de modernizare nu ar trebui să conducă la scumpirea biletelor, întrucât sunt finanţate din fonduri europene, a conchis ea.
 

×
Parteneri
x close