Salariul de bază al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, însă, printr-o nouă lege ce ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o emisiune televizată, conform
Mediafax.
Nicolăescu a spus că proiectul actului normativ respectiv vizează "excluderea medicului din sistem bugetar", adică acesta "să nu mai fie funcţionar public şi să trăiască cu grila respectivă".
"Lucrăm la noul proiect de lege privind plata după performanţă şi competitivitate. Acest proiect este în fază foarte avansată. Astăzi, spunem că un medic lucrează într-un spital public, atât. Este medic primar, are 1.800 de lei. Este de râs. Dacă mai are timp, poate avea şi un cabinet privat sau poate să lucreze la un spital privat, două-trei ore. Dar, din păcate, sunt foarte multe cazuri când un medic din sistemul public stă două ore în spitalul public şi pleacă în două-trei cabinete. Dar problema este că îşi plimbă pacientul din sistemul public către cel privat, în acesta din urmă se rezolvă cazurile simple, iar dacă este de tratat, revine cu el în sistemul public", a mai spus demnitarul.
Ministrul Sănătăţii a explicat, în acelaşi context, că prin noua lege, medicii pot avea garanţia că muncesc în spitalul public câte şapte ore şi primesc 3.000 de lei. "Medicii pot avea garanţia că muncesc în spitalul public câte şapte ore, cât prevede Codul muncii, şi primesc 3.000 de lei. Dar, dacă vrei să fii numai angajatul spitalului public, poţi să vii să lucrezi suplimentar în nişte paturi private sau secţii private şi îţi completezi veniturile", a adăugat Nicolăescu, precizând că noua reglementare va permite medicilor să opteze pentru ceea ce doresc.
Astfel, noua lege va prevede, potrivit lui Nicolăescu, şi opţiunea ca medicul să lucreze cu jumătate de normă în sistemul public şi cu jumătate în cel privat. " Dar cei care vor lucra în privat nu vor mai avea voie să plimbe pacienţii între spitalul public şi privat, iar în acest sens va fi nevoie de un sistem prin care să fie urmărit bolnavul", a subliniat ministrul.
Nicolăescu a menţionat şi o a treia variantă pentru care vor putea opta medicii. "Ar fi aceea prin care un anumit chirurg să nu vrea să lucreze angajat, ci să opteze să facă zece operaţii la Cluj, altele la Iaşi, altele în Bucureşti. Atunci, chirurgul îşi negociază tariful. În tot acest context, problema este cum reglementăm ca să nu existe abuzuri", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit lui Eugen Nicolăescu, după aplicarea acestei legi pe criterii la care se adaugă şi cele de competenţă, care pot să aducă şi alţi bani, salariul unui medic primar ar putea ajunge la peste 1.000 de euro pe lună.
Noua lege ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014, a mai spus ministrul.