UPDATE 15.34 - Cristian Ghinea şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Fondurilor Europene, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, care a precizat că premierul va propune un înlocuitor în câteva zile, potrivit News.ro.
Iolu a precizat că Ghinea şi-a depus demisia la cabinetul premierului, a făcut anunţul în şedinţa de Guvern, moment în care a părăsit şedinţa.
Joi, 27 octombrie, este ultima zi în care pot fi depuse listele de candidaţi la birourile electorale.
----------------------------
Știrea inițială 11.13
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi-a anunţat, miercuri, demisia pe contul său de Facebook.
”Ultima mea şedinţă ca membru în Guvernul Cioloş 1. E un sentiment ciudat. Pare un secol privind înapoi, dar nu au trecut nici şase luni de ministeriat, nici un an de când am mers la Cancelarie. A fost intens. Şi a fost o onoare! De azi începe altceva”, a scris Cristian Ghinea, miercuri, pe rețeaua de socializare.
USR îşi va anunţa candidaţii miercuri. Premierul Dacian Cioloş va trebui să desemneze un înlocuitor la şefia ministerului Fondurilor Europene.
"Vă confirm faptul că au existat discuţii cu Uniunea Salvaţi România. Este un partid care într-un mod absolut remarcabil spune că acest Guvern a făcut lucruri bune, care ar trebui să continue", spunea el atunci.
Cine este Cristian Ghinea
Cristian Ghinea a absolvit Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi un master în cadrul Universităţii London School of Economics (2007-2008), în cadrul căruia a studiat guvernarea europeană, potrivit site-ului caesarfoundation.org.
A colaborat cu revista "Dilema veche" (1999-2015), dar şi cu alte publicaţii, printre care "România Liberă" şi platforma online Contributors.ro, potrivit agerpres.ro.
A fost implicat şi într-o serie de proiecte civice cu organizaţii precum Societatea Academică Română, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR - CH şi Freedom House, mai scrie caesarfoundation.org.
Până în 2015 a fost director şi membru în consiliul director al think tank-ului Centrul Român de Politici Europene, una dintre direcţiile principale de cercetare în cadrul acestei instituţii fiind influenţa Uniunii Europene asupra justiţiei şi luptei anticorupţie în România. În decembrie 2015, a devenit consilier de stat pentru afaceri europene la Cancelaria prim-ministrului.
Este autor al mai multor capitole despre România din rapoarte internaţionale precum: "Media Sustainability Index" (studiu al Societăţii Academice Române, 2003) şi "Nations in Transit" (studii ale Freedom House).
În 2011, a coordonat un volum despre influenţa UE asupra reformei în justiţie în şase ţări din Balcani - plus România şi Bulgaria, iar în 2012 a publicat articolul "Struggling with Media Capture" (în Revista "Understanding Media Policies", împreună cu Alina Mungiu Pippidi). Tot în 2012 a publicat volumul "Eu votez DNA! De ce merită să apărăm instituţiile anticorupţie".
Citiți și ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Noi demisii în Guvern. Încă două nume pe lista candidaților