"Se vor lua măsuri pentru reducerea la nivelul aparatului central al instituţiilor publice cu 15% a numărului de personal, pe medie, şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile", a spus Chiţoiu, citat de agenţia Mediafax.
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că vor fi efectuate restructurări, ministrul a răspuns afirmativ.
"Fiecare ordonator de credit a avut obligaţia să facă o analiză a activităţii aparatului central. S-ar putea să fie structuri unde e nevoie de o reducere mai mare, alte structuri să aibă nevoie să angajeze personal. De aceea, 15% reprezintă o medie de reducere a personalului la nivelul aparatului central. Este o reducere din punct de vedere al numărului de personal, a posturilor bugetate, pentru că sumele disponibile care rămân la nivelul ordonatorilor de credite pot să le utilizeze pentru acordarea de suplimente pentru ceilalţi salariaţi. S-ar putea ca în unele ministere să fie şi concedieri, deci reduceri ale numărului de personal, dar nu semnificative, pentru că sunt foarte multe posturi la nivelul administraţiei centrale care sunt vacante, bugetate, dar neocupate", a spus Chiţoiu.
În urmă cu trei săptămâni, surse oficiale au declarat, agenţiei Mediafax, că premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor să prezinte propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, solicitarea fiind formulată în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Surse au declarat atunci că posturile vacante din administraţie nu au mai fost bugetate în acest an prin legea bugetului, astfel că reducerea cu 15% a costurilor de personal va putea fi operată prin tăieri ale cheltuielilor salariale, prin disponibilizări sau prin cele două măsuri combinate.
Premierul Ponta a declarat atunci că reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal poate presupune şi diminuări ale numărului de posturi "ocupate inutil.