Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat, marţi, că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat, marţi, Curtea Constituţională, informează
Mediafax.
Duşa a ţinut să precizeze că
CCR nu s-a pronunţat asupra OUG iniţiate de USL, ci asupra unei iniţiative legislative care reglementează referendumul, lege aparţinând a doi parlamentari, şi care a fost contestată de către un grup de parlamentari PDL.
El a menţionat că, prin decizia luată în cazul acestei iniţiative legisaltive - respectiv de constatare a constituţionalităţii - Curtea Constituţională a procedat normal, fiind consecventă deciziilor luate anterior.
Duşa a arătat că, după această decizie a Curţii, iniţiativa legislativă urmează să fie trimisă la promulgare, ea nefiind lege.
În consecinţă, potrivit lui Duşa, referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care reglementează acest domeniu.
Duşa a menţionat că textul Ordonanţei concordă cu prevederile legislative în vigoare din 2007 până la începutul anului în curs, când au intervenit modificări operate de către PDL, el arătând că referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din 2007 s-a desfăşurat în aceleaşi condiţii stipulate acum de Ordonanţă.
Curtea Constituţională a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Bolcaş: Referendumul din 29 iulie se supune regulilor OUGAvocatul Lucian Bolcaş, membru PSD, a declarat, marţi, că referendumul din 29 iulie se supune regulilor Ordonanţei de Urgenţă.
"Există două acte normative diferite: este vorba de o lege care a fost acum supusă controlului anterior promulgării şi, pe de altă parte, o ordonanţă de urgenţă care reglementează desfăşurarea referendumului. Referendumul a fost stabilit de Parlament prin hotărârea sa fixându-se data, întrebarea şi termenul campaniei electorale anterior pronunţării Curţii Constituţionale cu privire la lege. Deci, el a fost stabilit de către Parlament pe baza ordonanţei de urgenţă. Este clar că nu se pot schimba regulile jocului în timpul jocului. Doi, legea nu este activă la această oră, nu se poate aplica, pentru că ea nu este promulgată", a declarat Bolcaş, informează
Agerpres.
În plus, avocatul a mai spus că, în aceste condiţii, activă este Ordonanţa de urgenţă care a fost publicată în Monitorul Oficial care a fost trimisă Parlamentului spre aprobare şi care îşi produce din plin efectele faţă de legea care nu poate să-şi producă niciun efect la aceasta dată.
"Deci nu există niciun conflict de legi în acest moment. Condiţionarea stabilită de CCR, care începe să se apropie de ideea de legiferare - ceea ce este interzis Curţii, chiar dacă se face pe o cale ocolită - nu poate să influenţeze referendumul. Referendumul stabilit acum pe data de 29 iulie se supune regulilor ordonanţei de urgenţă. Viitorul referendum pentru demiterea unui viitor preşedinte sigur că se va supune rigorilor Curţii Constituţionale", a explicat avocatul Lucian Bolcaş.
Curtea Constituţională a României a decis marţi că legea de modificare a referendumului este constituţională dacă asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.