Ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, îşi va prezenta demisia scrisă în cursul zilei de luni. Ungureanu s-a întâlnit, duminică dimineaţă, cu premierul Tăriceanu, care i-a adus în sprijinul solicitării sale de a demisiona un argument de autoritate şi unul de onoare.
Ungureanu a recunoscut că premierul nu a fost informat în privinţa situaţiei cetăţenilor arestaţi în Irak, dar pe motiv că problema cădea exclusiv în sarcina MAE, fiind un caz de intervenţie consulară.
Ungureanu a subliniat că nu va demisiona din PNL. De asemenea, ministrul a anunţat că se va întoarce la catedră şi la studenţi.
Liberalii şi conservatorii cred că Ungureanu nu este singurul care ar trebui tras la răspundere, şi cer demisia şefului Serviciului de Informaţii Externe, Claudiu Săftoiu.
Liderii PNL au anunţat că vor cere oficial preşedintelui Traian Băsescu să ia măsuri împotriva şefului SIE.
Dacă democraţii sunt rezervaţi în declaraţii, liberal-democraţii îl curtează intens pe Ungureanu. Theodor Stolojan susţine că a discutat cu Ungureanu despre demisia din Guvern, însă nu şi despre viitorul politic al acestuia.
"Dacă domnul Ungureanu va lua decizia să părăsească PNL sigur că voi avea o discuţie cu dânsul şi aş fi foarte mulţumit dacă dânsul va decide să ni se alăture nouă. Deocamdată, este prematură o asemenea discuţie", a spus Theodor Stolojan. În schimb, liberalii atrag atenţia că ministrul de Externe este sancţionat 'pe line de Guvern', iar solicitarea a-şi depune demisia nu este o sancţiune de partid. În urmă cu două zile,
premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut ministrului de Externe să îşi prezinte demisia pentru că nu l-a informat în legătură cu reţinerea celor doi cetăţeni români în Irak.
Cererea de demisie este un efect al cazului controversat al arestării a doi români în Irak. Un caz care a arătat opiniei publice confuzia de la nivelul instituţiilor care ne conduc. Nu se ştie cine trebuia să informeze pe cine şi de ce timp de trei luni nu s-a ştiut nimic! Însă, brusc, cum au apărut informaţiile în presă, muncitorii au fost eliberaţi. Premierul Tăriceanu a spus că nu a fost informat. Însă, preşedintele Băsescu îl contrazice şi spune că şeful Guvernului minte atât de mult încât nu trebuie luat în consideraţie. Prin urmare, trecem într-un nou episod al luptei dintre palate.
Premierul i-a cerut ministrului să-şi prezinte demisia pentru faptul că l-a pus în ipostaza de a afla de la televizor atât despre existenţa cazului, cât şi despre deznodământ. Pe de altă parte, pentru a elimina confuziile,
Tăriceanu a cerut MAE să precizeze public dacă l-a informat sau nu în acest caz. Răspunsul Ministerului de Externe a venit promt:
Premierul Tăriceanu nu a primit nici o informare despre acest caz. "În primul rând, având în vedere riscul ca faptele celor doi cetăţeni să fie interpretate ca acţiuni potenţial ostile la adresa altor state, precum şi faptul că MAE nu are competenţe în gestionarea unei astfel de situaţii, s-a decis informarea domnului Traian Băsescu, preşedintele României şi preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării", se arată în comunicatul transmis de MAE.
Tăcerea ministrului de Externe n-a făcut altceva decât să alimenteze bursa zvonurilor, crede Ion Cristoiu. Analistul politic a lansat sâmbătă seară o nouă ipoteză în legătură cu demisia lui Ungureanu. Analistul politic crede că ministrul nu va demisiona forţându-l astfel pe premier să ceară revocarea lui. El exclude posibilitatea ca şeful statului să refuze această solicitare.
Tăriceanu are planuri pentru Ungureanu
Cu toate acestea, Tăriceanu pare că nu vrea să îl piardă pe Ungureanu şi îi oferă o altă funcţie importantă. Ori ambasador la Washington, ori cap de listă al PNL pentru alegerile europarlamentare.
"Vreau să spun public că Mihai Răzvan Ungureanu a reprezentat cu cinste Partidul Naţional Liberal, este un om în care am încredere şi a dat dovadă de verticalitate morală asumându-şi vina pentru greşeala ministerului din subordine. O să vedeţi cum în perioada următoare, Mihai Răzvan Ungureanu îşi va continua cariera politică. Mă gândesc să-i propun o responsabilitate în cadrul partidului, aceea de a conduce lista PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European. Deocamdată e doar un gând al meu pe care vreau să-l discut cu conducerea partidului.", a afirmat Tăriceanu într-un interviu acordat Jurnalului Naţional.
Cine minte mai tare în cazul celor doi români reţinuţi în Irak?
Cazul celor doi români răpiţi în Irak - un nou subiect de dispută între preşedinte şi premier, care nu scapă nici un prilej pentru a se ataca reciproc.
"Omul acesta minte atât de mult încât nu trebuie luat în consideraţie când spune Ťnu ştiu, nu am primitť. Este imposibil ca ministrul de Externe să trimită preşedintelui României o informare, iar primului-ministru nu. Dacă s-a întamplat aşa şi premierul nu a fost informat, premierul ar trebui să-mi trimită propunerea de revocare a ministrului de Externe", a declarat preşedintele României, într-o emisiune televizată.
Numai că, de data aceasta, preşedintele s-a cam grăbit, iar replica premierului a venit prompt.
"Faptul că i-am cerut ministrului demisia este cea mai bună dovadă că nu eu mint, ci preşedintele se ghidează după alte criterii", a precizat Tăriceanu. Acum, premierul Tăriceanu aşteaptă demisia ministrului Ungureanu. În cazul românilor arestaţi în Irak, ministerul de Externe le-a încălcat acestora dreptul la imagine, dezvăluind cazul publicului, a declarat preşedintele Traian Băsescu la aceeaşi emisiune televizată.
Băsescu a prezentat un document primit de la Ministerul de Externe, prin care cei doi români reţinuţi în Irak cereau să nu fie anunţate familiile din România. Traian Băsescu a criticat şi modul în care unii politicieni i-au catalogat pe cei doi români, drept spioni. Traian Băsescu s-a mai referit la "lichelismul politic" al unora dintre politicieni, care din dorinţa de a lovi în preşedinte, n-au ţinut cont de interesele celor doi români arestaţi în Irak.
"Aceşti oameni (n.r. românii care au fost reţinuţi în Irak ) aveau dreptul să nu fie obiect de bâlci în România din dorinţa de a se lovi în preşedinte. L-aţi văzut pe Felix? Felix motanul! Ce abordare agresivă, acuzând serviciile de informaţii româneşti şi să vină să-i spună lui, preşedintele lui Felix, cum ne-am trimis noi spioni în bazele americane", a declarat Traian Băsescu.
"Ce am văzut ieri (joi - n.r.) la televizor este lichelismul politic dus la absurd. Dacă aţi văzut, au fost oameni politici care, pentru a-şi face jocurile, au lansat suspiciunea: sunt ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete româneşti, să vină directorul SIE la Parlament să ne spună nouă de ce îi spionăm pe americani - Bogdan Olteanu, Mircea Geoană, Norica Nicolai şi au mai fost destui", a spus Băsescu, calificându-i pe politicienii menţionaţi drept
"cei mai proeminenţi duşmani" ai românilor reţinuţi în Irak
"Aveţi impresia că dezbaterea publică de ieri şi alaltăieri (miercuri şi joi - n.r.) nu a fost preluată de Ambasada SUA şi transmis exact în zilele când sunt la interogatoriu? S-a transmis: vedeţi că domnul Felix, care e mare şef la trusturi de presă şi la partid, domnul Geoană, fostul ambasador al României în Statele Unite, domnul Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor din România, îi suspectează că sunt ofiţeri acoperiţi. Cum credeţi că i-au ajutat?", a adăugat Băsescu.
Presa internaţională despre demisia ministrului Ungureanu
International Herald Tribune, ediţia franceză, aminteşte că Ungureanu a demisionat la cererea premierului, care l-a criticat pentru că nu a informat Guvernul despre cei doi cetăţeni români reţinuţi în Irak. Internaţional Herald Tribune mai spune că: ''Ungureanu este membru al Partidului Liberal, condus de Tăriceanu, dar este văzut ca un apropiat al preşedintelui Băsescu, care a declarat că a fost informat despre detenţia celor doi muncitori''. Se precizează şi că Ungureanu a fost de partea lui Băsescu, în criza provocată de cererea PNL de retragere a trupelor din Irak.
Agenţia France Presse notează la rândul său că decizia premierului Tăriceanu de a cere demisia lui Ungureanu intervine pe fondul relaţiilor tensionate dintre cei doi, în condiţiile în care "Ungureanu a fost considerat un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, el însuşi în conflict cu şeful guvernului".
Theodor Stolojan (PLD): {a}stolojan_2feb{/a}
Cezar Preda (PD): {a}preda_2feb{/a}
Cristian Diaconescu (PSD): {a}diaconescu_2feb{/a}
Antena3.ro