Antena 3 CNN Politică Ministrul de Externe a depus plângeri penale împotriva firmelor din ţară care "trimit români în sclavie"

Ministrul de Externe a depus plângeri penale împotriva firmelor din ţară care "trimit români în sclavie"

1 minut de citit Publicat la 15:38 21 Sep 2013 Modificat la 15:38 21 Sep 2013
Ministrul de Externe a depus plângeri penale împotriva firmelor din ţară care "trimit români în sclavie"
Foto: Agerpres
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, sâmbătă, comentând cazul muncitorilor români repatriaţi din Libia, că autorităţile de la Bucureşti au făcut plângeri penale împotriva acelor firme din România care, făcând angajări pentru străinătate, îi trimit de fapt în "sclavie" pe cei recrutaţi.
"Nu vă ascund că am făcut plângeri penale împotiva celor din România, a firmelor din România, care îşi bat joc de cetăţenii români, îi duc la promisiuni, la mai bine, şi de fapt acolo avem de-a face cu un act de sclavie", a spus Corlăţean, sâmbătă, la MAE, unde are loc Ziua porţilor deschise.
El a spus că spera ca săptămâna viitoare să fie rezolvată problema celorlalţi muncitori din grupul celor repatriaţi recent din Libia.
"Situţia în cazul Libia sună în felul următor: a fost un litigiu între angajator, între compania respectivă... şi aici o mare problemă a ridicat-o modul în care angajatorul din România, firma din România, s-a comportat. Vorbim până la urmă de scalvie, vorbim până la urmă de lucruri care încalcă flagrant legea. De altfel, noi am semnalat, am sesizat Parchetul, instituţiile statului, să facă astfel de investigaţie. Litigul comercial, cel de acolo, din Libia, nu implică statul român, dar, în mod evident am acţionat prin ambasadă, prin serviciul consular, prin consulul nostru de acolo, pentru a facilita găsirea unei soluţii", a spus Corlăţean, conform Mediafax.
El a oferit câtva detalii legate de cazul grupului de muncitori români din Libia: "A fost o chestiune şi de bani, a fost o chestiune şi de paşapoarte, au fost returnate o parte dintre ele, cu viza acordată, am reuşit să aducem deocamdată şase, mai sunt şi alţi români şi în zilele săptămânii viitoare sperăm să rezolvăm toată această problemă".
Un grup de 14 muncitori români care au lucrat în Libia şi au avut un conflict cu firma angajatoare au primit vize de ieşire din această ţară în urma demersurilor Ambasadei României la Tripoli, şase dintre aceştia fiind repatriaţi joi.
 

×
x close