Ministrul Titus Corlăţean a participat, în perioada 7-8 septembrie, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE (tip Gymnich), care s-a desfăşurat la Paphos, în Cipru.
Potrivit informaţiilor transmise de MAE, şeful diplomaţiei române a avut întrevederi cu Erato Kozakou-Marcoullis, ministru de externe şi reprezentant al preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, care i-a adresat invitaţia de a vizita Cipru la finele lunii octombrie, şi cu Lady Catherine Ashton, Înalt Reprezentant UE pentru politică externă.
De asemenea, în marja reuniunii, a avut întâlniri cu miniştrii de externe din Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Olanda, Suedia, Polonia, Finlanda, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania, Irlanda, Belgia, Slovacia.
Cu această ocazie, au fost confirmate şi vizite ale ministrului român de externe la Berlin, la jumătatea lunii octombrie, la Budapesta în cursul lunii septembrie şi a fost perfectată o agendă de vizite bilaterale, la Bucureşti sau în capitale ale statelor membre UE, menţionează MAE.
Conform unui comunicat al MAE referitor la întrevederea dintre Titus Corlăţean şi Guido Westerwelle, ministrul de externe german, în cadrul dialogului ministrul român "a apreciat nivelul foarte bun al cooperării bilaterale în toate domeniile".
"Cu această ocazie, şeful diplomaţiei române a confirmat acceptarea invitaţiei pe care omologul german i-a adresat-o pentru o vizita Germania la jumătatea lunii octombrie, ocazie cu care vor fi abordate aspecte complexe de cooperare bilaterală în plan politic, economic şi cultural, precum şi o serie de aspecte de interes comun în plan multilateral. De asemenea, ministrul Corlăţean a evocat şi oportunităţile oferite în acest an de aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului politic dintre România şi Germania. Interlocutorii au pus accent pe dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Economic Consolidat şi derularea de proiecte comune. Cei doi miniştri au abordat teme de actualitate de pe agenda europeană şi cooperarea dintre România şi Germania", se arată în comunicat.
O altă temă abordată a fost situaţia din Siria, între care aspectele umanitare, ministrul român informându-l pe omologul german asupra sprijinului concret pe care România îl oferă pentru gestionarea situaţiei complexe a crizei refugiaţilor.
De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a avut o întrevedere cu omologul olandez, Uri Rosenthal, potrivit MAE cei doi miniştri apreciind "consistenţa şi dinamica excelentă a cooperării bilaterale în domeniul economic, comercial şi al investiţiilor".
"Ministrul Titus Corlăţean a reiterat obiectivul României de aderare la spaţiul Schengen, evidenţiind îndeplinirea tuturor criteriilor necesare. De asemenea, a reafirmat angajamentul guvernului român pentru a da curs recomandărilor din Raportul Comisiei Europene privind MCV, cât mai curând posibil şi a făcut o prezentare a progreselor înregistrate, în ultima perioadă de timp, pe linia recomandărilor menţionate", se arată în comnunicatul MAE.
În întrevederea cu William Hague, ministrul de externe al Marii Britanii, au fost trecute în revistă elemente de actualitate privind cooperarea bilaterală în implementarea Parteneriatului Strategic româno-britanic, punându-se accentul pe intensificarea schimburilor economice dintre cele două ţări.
"Ministrul român a exprimat aprecierile pentru sprijinul Marii Britanii în vederea realizării unei evaluări obiective a progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în relaţia cu Comisia Europeană. De asemenea, cei doi miniştri au avut un schimb de opinii asupra situaţiei din Siria şi asupra reacţiilor statelor membre UE la actuala criză umanitară şi a refugiaţilor din această ţară. Ministrul român de externe a informat despre sprijinul umanitar pe care România îl oferă pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor din Siria", precizează MAE.
Titus Corlăţean a avut de asemenea o întâlnire cu omologul său din Polonia, Radoslaw Sikorski, dialogul prilejuind un schimb de opinii cu privire la implementarea Planului de Acţiune în cadrul Parteneriatului strategic, cu accent pe identificarea modalităţilor de intensificare a cooperării economice.
"A fost convenită de principiu organizarea la Bucureşti, în toamna acestui an, a unui forum economic româno-polonez, precum şi realizarea unei agende consistente de consultări politico-diplomatice româno-poloneze", se arată în comunicat.
La întrevederea cu omologul său spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo y Marfil, ministrul român "a evocat satisfacţia pentru dinamica evoluţiei cooperării româno-spaniole în multiple domenii, potenţate de prezenţa unei comunităţi importante de români în Spania, dar şi de o prezenţă economică activă a Spaniei în ţara noastră".
Ministrul român a adresat omologului său spaniol invitaţia de a efectua o vizită oficială în România, invitaţie care a fost acceptată de principiu, urmând ca data exactă să fie fixată pe canale diplomatice.
De asemenea, la întrevederea Titus Corlăţean - Giulio Terzi, ministrul afacerilor externe al Italiei, cei doi miniştri au subliniat rolul important pentru societatea italiană al românilor care trăiesc în Peninsulă şi contribuţia pe care o aduc la creşterea economiei italiene, precum şi prezenţa economică activă a Italiei în România.
"Ministrul român a exprimat aprecierile ţării noastre pentru sprijinul constant acordat de Italia pentru obiectivele României de aderare la spaţiul Schengen şi realizarea unei evaluări obiective a progreselor înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", menţionează MAE, care precizează totodată că a fost agreată de principiu realizarea, în perspectivă, a unei întâlniri oficiale între cei doi miniştri.
Titus Corlăţean a avut de asemenea o întâlnire, în marja reuniunii de la Paphos, cu ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt.
"Ministrul român a făcut o prezentare a ultimelor evoluţii politice din România. Cei doi oficiali au pus în evidenţă nivelul deosebit al relaţiilor politice bilaterale, precum şi interesul aprofundării cooperării în plan economic. Cei doi miniştri au realizat o trecere în revistă a evoluţiilor pe teme de interes comun, precum Parteneriatul estic al UE, obiectivele europene ale Republicii Moldova, Georgiei, statelor din Balcanii de Vest, evoluţiile din Orientul Mijlociu, etc. A fost agreată de principiu realizarea, în perspectivă, a unei întâlniri oficiale între cei doi miniştri", se arată în comunicatul MAE.