Antena 3 CNN Politică Ministrul Culturii: „Începe proiectarea pentru consolidarea, restaurarea și modernizarea Muzeului Național de Istorie a României”

Ministrul Culturii: „Începe proiectarea pentru consolidarea, restaurarea și modernizarea Muzeului Național de Istorie a României”

muzeul national de istorie
Investiția de la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti este estimată la peste 100 de milioane de euro / sursă foto: facebook-Raluca Turcan
21 Oct 2024   •   16:49

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a anunțat luni că începe proiectul care vizează restaurarea Muzeului Național de Istorie a României.

Ministrul Culturii a anunțat că a semnat contractul privind Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru reabilitarea Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).

„Începe proiectarea pentru consolidarea, restaurarea și modernizarea Muzeului Național de Istoriei a României!

Am semnat contractul privind Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru reabilitarea Muzeului Național de Istorie a României (MNIR). Investiția este finanțată printr-un Acord-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), destinat reabilitării patrimoniului construit și modernizării unor clădiri culturale din România.

Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri de licitație deschisă și are valoarea de 1.208.424 de euro (fără TVA), prestatorul având obligația să elaboreze Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții în termen de maximum 180 de zile de la data emiterii ordinului privind începerea proiectării.

Investiția de la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti este estimată la peste 100 de milioane de euro. MNIR va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat și restaurat în România, cu o suprafață totală de 32.000 mp, după Palatul Culturii din Iași, unde investiția realizată prin Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii a fost de 26,4 milioane euro.
Clădire emblematică a Capitalei, imobilul din Calea Victoriei cunoscut sub numele de „Palatul Poștelor” a fost inaugurat în 1903 în prezența Regelui Carol I, fiind cel mai mare edificiu din România până la construirea Casei Poporului în anul 1980.

Poșta Centrală a orașului a funcționat în imobil până în 1970, când au avut loc lucrări de renovare și amenajare a Muzeului Național de Istorie a României, inaugurat în 1972. În prezent, MNIR este cel mai mare muzeu din țară și unul dintre marile muzee europene, reunind cele mai importante descoperiri arheologice și documente istorice ale României.

Obiectivul investiției este punerea în valoare a acestui imobil prin consolidarea,  conservarea, restaurarea, rearanjarea funcțiunilor şi reamenajarea întregii clădiri istorice.

Prin realizarea investiției se preconizează obținerea unui spațiu muzeal extins față de cel actual, care să permită expunerea într-un mod performant, la înalte standarde moderne a exponatelor în prezent neexpuse, un traseu muzeal mult mai coerent, flexibil și interesant.

Remedierea deficiențelor actuale ale construcției, alături de extinderea expoziţiei permanente, dotarea cu aparatură şi laboratoare de cercetare şi restaurare de ultimă generaţie şi adăugarea unor spaţii publice conexe urmăresc plasarea Muzeului Naţional de Istorie a României pe lista muzeelor internaţionale de prestigiu”, a scris Raluca Turcan, luni, pe pagina de Facebook.

×
Parteneri
x close