Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat sâmbătă că Armata nu a pierdut bani la rectificarea bugetară decisă de Guvern, nu a primit fonduri în plus, dar a primit 'încurajări şi speranţă'.
'La rectificarea bugetară, noi nu am pierdut bani, acesta este lucrul important (...) Premierul a făcut o trecere în revistă asupra realizărilor acestui guvern în condiţiile unui buget desenat de guvernele anterioare. După cum bine ştiţi am reuşit să asigurăm funcţionarea statului, am reuşit să atragem mai multe resurse la bugetul de stat şi să punem frână corupţiei care a eliberat resurse importante', a spus Corneliu Dobriţoiu, prezent la o expoziţie de tehnică militară organizată de MApN la un centru comercial din Capitală.
Întrebat dacă Armata a primit bani în plus la rectificarea bugetară, Corneliu Dobriţoiu a răspuns că a primit 'încurajări şi speranţă'.
'Armata, chiar în condiţii bugetare severe, are asigurat minimum de capabilităţi pentru a-şi îndeplini mare parte din misiuni. Aceasta nu înseamnă că o asemenea instituţie poate să îşi îndeplinească, mă rog, menirea la cote de excelenţă în absenţa unui buget. Nu! Dar avem speranţe, avem voinţă, avem determinare, avem viziune şi sperăm că de la anul condiţiile de bugetare să fie mai relaxate decât anul acesta', a adăugat ministrul.
El a adăugat că în 2012 Armata a avut un buget de 0,81% din Produsul Intern Brut, respectiv 900 de milioane de euro, subliniind că instituţia pe care o conduce are 'probleme uriaşe cu repartiţia bugetului, cu distribuţia bugetului pe principalele domenii de cheltuieli'.
'Cheltuielile de personal au ajuns sa consume peste 85%, cheltuielile cu instrucţia sunt în suferinţă', a adăugat ministrul Apărării Naţionale.
Guvernul a aprobat sâmbătă proiectele de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012.
A doua rectificare bugetară pe anul 2012 este fundamentată pe o creştere economică revizuită în scădere la 1%, faţă de nivelul de 1,2% luat în calcul la prima rectificare bugetară, în august 2012, în timp ce bugetul iniţial a fost construit pe o creştere de 1,8 - 2,3%, potrivit proiectului de ordonanţă privind rectificarea bugetară, publicat de Ministerul Finanţelor Publice.