Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut joi, 12 septembrie, o convorbire prin telefon cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov. Cei doi miniștri au avut un schimb de opinii cu privire la situația de securitate din zona Mării Negre, în condițiile războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Ministrul Tîlvăr a reiterat mesajul ferm de condamnare a atacurilor nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional executate de Federația Rusă împotriva infrastructurii portuare civile a Ucrainei de la Dunăre, în proximitatea frontierei cu România.
„Din păcate, ca urmare a acțiunilor agresive ale Federației Ruse, Marea Neagră nu mai este un spațiu al cooperării, ci un teatru de război. România condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea rusă împotriva poporului ucrainean, neprovocată și ilegală, în special atacurile asupra populației şi infrastructurii civile ucrainene“, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
Discuțiile au vizat și stadiul eforturilor României în vederea sprijinirii forțelor armate ale Ucrainei în plan bilateral, precum și coordonarea eficientă a proiectelor de asistență multinațională la care România este parte.
Angel Tîlvăr a reconfirmat angajamentul ferm al României privind continuarea sprijinului acordat Ucrainei, inclusiv pe palierul instruirii în cadrul Misiunii de Asistență Militară a Uniunii Europene pentru Ucraina (EUMAM UA) și în cadrul Operației INTERFLEX, condusă de Marea Britanie.
De asemenea, ministrul român al Apărării a transmis că România va continua să rămână angajată în cadrul eforturilor de sprijinire a Ucrainei derulate sub coordonarea Grupului de Contact pentru Ucraina, reiterând, în acest sens, după cum s-a stabilit încă de la începutul inițiativei, disponibilitatea țării noastre de a asigura condițiile pentru ca piloții ucraineni să înceapă pregătirea practică în Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești.
Ministrul Umerov a transmis mulțumiri României pentru sprijinul acordat țării sale încă din prima zi a declanșării războiului rus de agresiune, în plan umanitar, diplomatic, de sprijin al exporturilor de cereale, dar și în alte domenii importante. Oficialul ucrainean a transmis, de asemenea, un mesaj de recunoștință cu privire la decizia României de a dona Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot.
În finalul discuțiilor, cei doi miniștri au convenit continuarea dialogului dintre ministerele apărării, în vederea menținerii unui nivel optim de informare reciprocă.