"În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală", spune Câciu, despre taxa pe lux.
"Vă dau un exemplu. În București, dacă s-ar accepta taxarea suplimentară de la a 3-a mașină și al treilea apartament, unde avem persoane fizice proprietari de apartamente, de cartiere aproape , Capitala ar câștiga 16 miliarde lei. Eu aș propune de la a treia ca să nu sperii că de la a doua."
Impozitul pe bacșiș
"Există o astfel de solicitare din partea Horeca. Acolo este o formă de fiscalizat. Dacă industria este de acord, chiar industria o cere, suntem într-o altfel de abordare. Nu facem o analiză ca să nu distorsionăm mediul. Aici mediul de afaceri ne cere o măsură. Analiza poate fi făcută mai rapid decât să stăm până la 1 iulie, de exemplu", a precizat ministrul de Finanțe.
În replică, liderul PNL critica propunerile lui Adrian Câciu și le compara cu măsurile de pe vremea comunismului.
"Eu îmi aduc aminte, din păcate, vremea comunismului, când asta era - mașină, o familie, și atunci greu, stăteai cinci ani de zile să îți iei o mașină. Cam așa suna și asta, pentru PNL. Și spun asta ca o linie roșie: proprietatea privată e sfântă.
Oamenii care muncesc, care au venituri, care au plătiți taxe, impozite, nu trebuie penalizați pentru că au avut succes în viață. Trebuie încurajați.
Niciodată nu vom fi de acord cu astfel de măsuri, mi se pare aberamta o astfel de declarație, o familie o mașină, imediat mi-am adus aminte de comunism. Nu ne vom întoarce în comunism. Atât timp cât PNL este in acest compromis la guvernare, NU se va întâmplă aceste lucru."