Antena 3 CNN Politică Ministrul de Externe: "Parlamentul olandez a aprobat aderarea României la Schengen"

Ministrul de Externe: "Parlamentul olandez a aprobat aderarea României la Schengen"

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 16:57 07 Dec 2022 Modificat la 17:00 07 Dec 2022
Bogdan Aurescu
Ministrul de Externe: "Parlamentul olandez a aprobat aderarea României la Schengen" Sursa foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe

"Salut cu căldură finalizarea astăzi (miercuri - n.r.) de către Parlamentul olandez a procedurii de aprobare a poziției favorabile a Guvernului Olandei în sprijinul aderării României la Spațiul Schengen.", scrie pe Twitter Bogdan Aurescu.

"Dialogul nostru politic apropiat și intens cu partenerii olandezi a fost fructuos, ducând la un rezultat favorabil", se mai arată în mesaj.

Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen va fi votată joi în Consiliul JAI. 

Austria a rămas singura țară care se opune aderării țării noastre la Schengen.

Presa din Austria critică votul împotriva aderării României la Schengen: "Viena umileşte Bucureştiul"

Presa din Austria critică dur decizia Vienei de a se opune aderării României la spaţiul Schengen, spunând că este o hotărâre nedreaptă, care îi afectează inclusiv pe austrieci.

Decizia fermă a Austriei de a bloca aderarea României la spaţiul Schengen a stârnit un val de reacţii în rândul jurnaliştilor austrieci.

Astfel, unul dintre jurnaliştii austrieci remarcă faptul că prin acest vot, Austria îşi pedepseşte propriile companii din România.

"Austria îşi pedepseşte propriile companii din România fără niciun motiv obiectiv. Din cauza frontierei Schengen, camioanele ar fi reţinute ore în şir la vamă, iar companiile austriece ar pierde, de asemenea, o mulţime de bani.

Este într-adevăr de neînţeles de ce Nehammer vrea să "pedepsească" România, dintre toate ţările, pentru faptul că atât de mulţi migranţi au venit în Austria în acest an.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a precizat că mai puţin de trei la sută dintre migranţii ilegali care solicită azil în Austria au trecut anterior prin România. Pe de altă parte, 370.000 de turişti români lasă anual 250 de milioane de euro în hotelurile şi restaurantele austriece", notează jurnalistul Adelheid Wolfl.

Mai mult, jurnaliştii din Austria amintesc că, în urmă cu un an, ţara lor a confirmat faptul că România şi Bulgaria îndeplinesc cerinţele aderării la Schengen.

"În schimb, Austria vizează cu veto-ul său persoanele nepotrivite: Bulgaria şi România au îndeplinit toate cerinţele tehnice pentru a adera la spaţiul Schengen. De altfel, guvernul de la Viena a confirmat deja acest lucru în urmă cu un an.

Faptul că acum se suceşte sugerează că doreşte să prezinte electoratului pe cineva pe care să dea vina pentru cifrele nedorite ale migraţiei. Bulgaria şi România devin astfel pioni în agitata politică austriacă, dar nu rezolvă niciuna dintre problemele de migraţie", afirmă jurnalista Ingrid Steiner-Gashi.

×
x close