Antena 3 CNN Politică Miniştrii PDL nu se dau daţi la o parte din portofoliile interimare. Varianta secretarilor de stat a picat

Miniştrii PDL nu se dau daţi la o parte din portofoliile interimare. Varianta secretarilor de stat a picat

Miniştrii PDL nu se dau daţi la o parte din portofoliile interimare. Varianta secretarilor de stat a picat
12 Noi 2009   •   16:32

Nici un ministru interimar din Guvernul Boc II nu va renunța la conducerea ministerelor părăsite de social-democrați după expirarea termenului legal de 45 de zile, susțin surse din PDL. Democrat-liberalii vor profita de vidul legislativ existent în acest domeniu pentru a continua situația de intrerimat. În ceea ce privește afirmațiile președintelui Traian Băsescu privind încredințarea acestor ministere secretarilor de stat din subordine, pe la colțurile democrat-liberale se vorbește ca despre o mică de greșeală de interpretare a șefului statului.
Potrivit surselor citate nici unul dintre miniștrii PDL în exercițiu nu va renunța la conducerea ministerelor deținute în trecut cde PSD. Varianta apelării la secretarii de stat ca posibili substituți până după alegerile prezidențiale a picat în fața refuzului unui Vasile Blaga de a abandona Internele, a dorinței lui Videanu de a controla în continuare domeniul Sănătății și al interesului lui Bercenu pentru Agricultură.

În aceste condiții, juriștii partidului au căutat în ultimele zile eventuale piedici legislative care ar putea bloca intenția de continuare a situației de interimat în formula deja existentă a Cabinetului Boc. Lipsa oricăror prevederi care să reglementeze situația excepțională a guvernării țării la capătul a 45 de zile de interimat a fost interpretată favorabil de către democrat-liberalii în sensul menținerii actualei stări de lucruri.

A contat și faptul că parlamentul a girat oarecum alternativa continuării guvernării în această formulă până după alegerile prezidențiale. Senatorii și deputații au mandatat miercuri Executivul în exercițiu să vină în legislativ cu proiectul bugetului de stat pe 2010 și cu inițiativa privind responsabilitatea fiscală.

Primul semnal că PDL își va menține miniștrii ca interimari și după finalizarea termenului legal a fost dat de ministrul Economiei Adriean Videanu, care a anunțat joi că nu va lăsa în mâna unui secretar de stat portofoliul Sănătății.

Exemplul său va fi urmat în zilele următoare și de restul miniștrilor PDL, susțin surse din cadrul acestui a partid. Decizia a fost luată în ciuda aprecierii președintelui Traian Băsescu care declara recent că ar trebui desemnați secretari de stat ca interimari în fruntea ministerelor lăsate libere de PSD.
?Nu se pot numi, în continuare, miniştri din Cabinetul Boc ca miniştri interimari. Ministerele vor fi gestionate de secretarii de stat?, explica atunci șeful statului.
Potrivit Constituției, președintele României desemnează, la propunerea primului ministru, miniștri interimari pentru o perioadă de cel mult 45 de zile. Jumătate dintre portofoliile din Cabinetul Boc sunt deținute interimar de la 1 octombrie, după demisia miniștrilor social-democrați.

Deocamdată, premierul Emil Boc nu a facut un anunţ oficial în acest sens. Totuşi, pe 1 octombrie, ziua în care PSD-ul a ieşit de la guvernare, prim-ministrul a anunţat că a hotărât să limiteze"starea de incertitudine", motiv pentru care a numit miniştri interimari, urmând ca în intervalul de 45 de zile să vină în Parlament cu un nou Executiv.
Cum noul Executiv nu a putut fi validat până la această oră din cauza acțiunilor Opoziției, democrat-liberalii au apelat la soluția de avarie a continuării stării de interimat, motivația oficială a acestui gest urmând a fi pusă pe nevoia României de a fi guvernată în acestă perioadă delicată marcată de criza politică, economică și de îndeplinire a angajamentelor asumată față de FMI și Banca Mondială.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close