Ministrul Educaţiei, Mihail Hărdău, a avut un mesaj dur la adresa celor care i-au adus acuzaţii în toată această perioadă. El a vorbit şi despre cele două moţiuni simple pe care le consideră jignitoare.
Radu Berceanu a vorbit şi el în termeni duri despre restructurarea Guvernului. El a criticat intenţia noului ministru de a schimba personalul de la minister. Radu Berceanu a vorbit şi despre proiectele pe care le-a început la minister, dar şi despre importanţa continuării lor.
Cel mai aşteptat discurs a fost cel al Monicăi Macovei, care s-a folosit de prezentarea bilanţului pentru a transmite un mesaj politic. Macovei spune că disputele de pe scena politică sunt cauzate de rezistenţa sistemului la reformă. Macovei crede că a fost debarcată pentru că a fost prea insistentă cu lupta anti-corupţie.
Monica Macovei crede că prezenţa ei la Ministerul Justiţiei a fost atât de agitată pentru că mulţi politicieni şi magistraţi nu doresc de fapt reforma. Ea este de părere că a fost înlăturată pentru că nu a susţinut anumite ilegalităţi comise de colegii ei din Guvern. Macovei i-a dat sfaturi succesorului ei. Cel mai important, să nu fie părtaş la niciun fel de ilegalitate şi... să asculte de specialişti.
Cât despre realizările în fruntea justiţiei, Macovei este mulţumită că a contribuit la admiterea în Uniunea Europeană şi că a reuşit majorarea salariilor magistraţilor, informatizarea şi renovarea instanţelor. Monica Macovei este de părere că sistemul este acum independent şi imparţial. În sprijinul afirmaţiei sale, ministrul a afirmat că DNA a anchetat politicieni din toate partidele.
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a declarat că cei doi ani de mandat au fost de ajuns pentru a realiza o mare parte din programul de guvernare, iar cea mai mare realizare a sa este reformarea sistemului de pensii. Barbu a mai spus că nu poate aprecia cât de potrivit este Paul Păcuraru pentru ocuparea acestei funcţii şi primul lucru pe care noul ministru ar trebui să-l facă este, în opinia sa, "să se informeze".
La Ministerul Mediului, Sulfina Barbu, şi-a trecut în bilanţ şi nereuşitele printre care implementarea educaţiei ecologice în programa şcolară, de care nu este sigură dacă va intra în vigoare începând cu anul şcolar 2007-2008.
Ministrul integrării europene, Anca Boagiu, al cărei mandat se încheie odată cu învestirea oficială a membrilor noului cabinet, i-a sfătuit pe membrii viitorului guvern să să se asigure că România îşi va respecta întocmai angajamentele ce îi revin din statutul de membru al Uniunii Europene. Boagiu a declarat că în anul 2006 a existat de trei ori pericolul ca României "să i se taie" fondurile pe programele SAPARD, ISPA şi PHARE, situaţia fiind evitată datorită ratelor mari de absorbţie.
Antena3.ro