"Lucrăm la un proiect de act normativ pentru limitarea şi sancţionarea drastică a hrănirii exemplarelor de urs de către persoane neautorizate în apropierea localităţilor. Vom creşte cuantumul amenzilor pentru abandonările de deşeuri şi vom efectua controale mult mai riguroase în ceea ce priveşte abandonarea deşeurilor în jurul localităţilor.", a susţinut Szep, miercuri, într-un briefing de presă la Guvern.
"Din păcate, destul de puţine persoane care hrăneau urşii au fost prinse în flagrant. În ultimele două săptămâni, trei persoane au fost amendate de Jandarmerie, respectiv de colegii de Garda de Mediu. Cred că este prea puţin.
Am cerut ca amenzile să fie mult, mult mai mari peste ceea ce este acum pentru persoane fizice. Acestea sunt între 3.000 şi 5.000 de lei. Noi sper să le dublăm, chiar să le triplăm aceste amenzi pentru că, din păcate, habituarea ursului se datorează şi managementului defectuos în ceea ce priveşte deşeurile", a mai precizat acesta.
"Vom creea un sanctuar al urşilor de 60 de hectare"
Oficialul MMAP a menţionat, în acelaşi timp, că, prin intermediul unui proiect în valoare de 10 milioane de euro, va fi evaluată populaţia de urs din România prin metoda de amprentare genetică, iar primele rezultate ar fi putea apărea spre începutul anului viitor.
"În cadrul Ministerului Mediului avem câştigat un proiect de 10 milioane de euro prin care vom evalua populaţia de urşi prin metode genetice, respectiv vom creea un sanctuar al urşilor de 60 de hectare ca să ne asigure că exemplarele care nu mai pot fi redate mediului natural, ele fiind habituate, să fie relocate în acest sanctuar. Acest sanctuar vine în completarea celor existente la ora actuală şi care, din păcate, sunt cam semi-pline. Venim şi cu alte măsuri de prevenţie în cadrul acestui proiect, cum ar fi gardurile electrice.
Avem un proiect de evaluare a populaţiei de urs pe amprentă genetică. Am mai dat drumul şi la o licitaţie privind evaluarea populaţiei de urşi prin metodele clasice. Să sperăm că cele două se vor completa şi vom vedea diferenţele dintre metode, ambele omologate. Noi sperăm ca licitaţia să se finalizeze şi să semnăm contractul cât mai repede cu cei care au câştigat.
Sper ca până la sfârşitul anului, începutul anului viitor, să avem deja primele rezultate. În ceea ce priveşte proiectul pe amprentare genetică, asta durează pentru că se evaluează 1, 2, chiar 3 ani de zile populaţia respectivă să avem date la zi foarte exacte. Toţi urşii din România nu cred că îi vom avea număraţi niciodată.
Orice studiu faci, este o estimare, ce ne va spune cu o precizie de 99%. Credeţi că nu ne aflăm în marja de eroare statistică? Nici nu ai cum să-i numeri pe toţi. Este ca şi cum ai spune să numeri toţi iepurii de pe câmp. Poţi să-i numeri pe toţi ? Nu poţi să-i numeri", a susţinut secretarul de stat din MMAP.
Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care permite împușcarea urșilor. Primarul sau viceprimarul vor decide cum să fie îndepărtat ursul
Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor care ajung în intravilanul localităților iar „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat vestea pe Facebook:
"Veste bună! Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor.
Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului."
Cum va decide dacă un urs trebuie împușcat
"Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.
Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică", și-a încheiat ministrul postarea.
Cu o săptămână în urmă, ministrul anunța ultimele modificări aduse ordonanței:
"Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care permite intervenţia imediată în localităţile unde se semnalează prezenţa urşilor a fost finalizat. Am modificat textul proiectului în aşa fel încât acesta conţine propunerile Ministerului de Interne, respectiv a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Am eliminat toate obstacolele legale şi de interpretare, astfel încât Guvernul va adopta proiectul de Ordonanţă de Urgenţă în următoarea şedinţă de guvern", a menţionat Tanczos.
Măsura vine în contextul în care atacurile urșilor au crescut, iar prezența acestora în zone populate sau în gospodării este semnalată zilnic.