"Nu cred că România mai are ceva de făcut la momentul acesta. Acest lucru a fost confirmat atât de Comisie, cât şi de Consiliu, atât preşedintele Barroso a confirmat aceste lucruri în nenumărate rânduri. România nu doreşte decât un proces normal şi echitabil, care să fie exact în parametrii cum s-a desfăşurat şi pentru ceilalţi membri (...). Nu credem că mai există alte criterii care se mai pot adăuga procesului (...), partea care este descrisă şi în tratate (...) este îndeplinită, lucru de care s-a luat notă şi rapoartele de evaluare", a precizat George Ciamba, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Mediafax.
Conform acestuia, există două explicaţii ale refuzului Germaniei de a sprijini aderarea noastră la Schengen: discuţia despre imigraţia ilegală în UE şi campania electorală din Germania.
"Se încearcă evident o conexare a două subiecte care nu sunt deloc legate. În primul rând, este vorba de discuţia despre imigraţia ilegală, care a apărut în plan european şi care pleacă de la criză şi de la dorinţa partidelor politice de a fi mult mai radicale, de a combate imigraţia ilegală şi care se referă la discuţia legând imigraţia ilegală din afara spaţiului UE, ministrul Friedrich a propus înfiinţarea acestui Registru al imigranţilor. O altă chestiune care nu are legătură directă, este legată de contextul politic din Germania, să nu uităm că vor avea loc în curând alegeri", a comentat oficialul român.
În opinia secretarului de stat român al MAE, România "continuă să devină un vinovat de serviciu", însă nu există "fapte, ci doar supoziţii" că ar fi probleme în ceea ce priveşte imigraţia între România şi Germania.
Vineri, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.
"Care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, (înseamnă - n.r.) faptul că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. (...) Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă", a afirmat Corlăţean, vineri seară, într-o emisiune televizată.
Ulterior, preşedintele Traian Băsescu l-a invitat pe Titus Corlăţean să renunţe la afirmaţiile referitoare la spaţiul Schengen
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci în numele Guvernului pe tema Schengen, a declarat premierul Victor Ponta.
Citeşte şi Băsescu: Intrarea în Schengen este o obligaţie. Septembrie sau decembrie ar putea fi un alt termen, iar neintrarea în Schengen nu e vina mea