În topul ministerelor cu cei mai mulți bani se află cel al Economiei, Energiei, dar și cel al Mediului. În schimb, Educația primește cel mai mic buget, adică 28,5 miliarde de lei, cu 2,8% mai mult faţă de anul trecut.
”Este un buget al relansării, este un buget robust, este un buget realist”, a declarat Alexandru Nazare.
Cea mai mare crestere, de 186%, o are Ministerul Economiei care primeste 6,5 miliarde lei. Pe loc doi se află ministerul Energiei care încaseaza 1,1 miliarde lei, adică cu 85% mai mult față de 2020. Este urmat apoi de ministerul Agriculturii, cu o creștere de 41% față de execuția din 2020. La fel și Ministerul Mediului care primește 1,4 miliarde de lei.
”Investititiile în bugetul prezentat astăzi sunt la 61 miliarde, de la 53 miliarde. Deci sunt 8 miliarde în plus la investiți.i Este un nou maxim istoric al investițiilor.
14,1 miliarde de lei pentru Transporturi
Transporturile au 14,1 miliarde, discutăm de o sumă mai mare decât au avut în execuție anul trecut, este o creștere cu 1,2 miliarde.
La Cultură bugetul crește cu 12%, sunt asigurați banii pentru Festival Enescu.
Ministerul Economiei are o creștere semnificativă, are un buget de 6,5 miliarde. E vorba de toate granturile pe care le gestionează, schemele de ajutor de stat, plus fonduri europene, conduc la această sumă. E o creștere mare!”, a mai declarat ministrul.
Ministerul Muncii, creștere cu doar 10%
În schimb Ministerul Muncii are o creștere de doar 10 la sută. Cea mai mare lovitură au primit-o pensionarii.
”Niște lucruri s-au făcut și nu sunt niște lucruri neimportante, dat fiind că avem o creștere a pensiilor de 14% făcută în 2020, o creștere a pensiilor care practic e asigurată prin acest buget în 2021. Care înseamnă un efort bugetar de 8 miliarde. Creșterea a fost făcută și în acest buget este asigurată. Nu există dubii în acest sens. Credeți-mă, nu este un an ușor. Să știți că este un punct foarte periculos. Se creează acum premisele planului național de reziliență”, mai spune Nazare.
O crestere mică apare și la Ministerul Educației, cu doar 2,8% mai mult față de anul trecut. Potrivit proiectului de buget, deficitul estimat pentru acest an este de 7,16% din PIB, adică 80 miliarde lei şi este construit pe creștere economică de 4,3%, dar și o inflație de 2,4%, 310.000 șomeri, și un câştig salarial mediu net de 3.323 lei lunar.