Premierul Mihai Tudose a afirmat marţi, referindu-se la procesul de arbitraj care vizează Roşia Montană, că nu crede că statul român va pierde această dispută în instanţă.
"Eu nu cred că vom pierde. (...) Ei invocă foarte multe investiţii făcute, dar investiţiile le-au făcut în 'salvăm patrimoniul de acolo', au mai făcut o biserică, au plătit nişte oameni (...), erau plini de spoturi (...) cu familii fericite că au venit investitorii acolo. Spoturile acelea costau. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli şi au spus 'Uite cât am investit noi'. Stai un piculeţ, că tu ai spus că investeşti în mining, în săpat după aur, nu în spoturi (...), nu în muzee, nu în altceva", a declarat Tudose, la România TV.
Întrebat care este problema în privinţa zonei Roşia Montană, Tudose a răspuns: "Poate îl întrebaţi şi pe domnul Cioloş (...) de ce (...). În ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona respectivă a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică în traducere 'nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată', lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o? Nu ştiu. (...) El era şeful la tribul acela de tehnocraţi. (...) Să spună că habar n-a avut, lucru pe care eu tind să-l cred că nu prea ştia ce se întâmplă pe acolo".
Totodată, chestionat dacă poate fi contestată decizia referitoare la declararea Roşiei Montane ca arie protejată, Tudose a spus că Executivul va încerca acest lucru.
"E greu până te acceptă. După ce te-a acceptat, e aproape imposibil să o retragi. (...) Pe 4 ianuarie, în guvernarea îngrozitor de foarte tehnocrată, s-a întâmplat acest lucru. (...) Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organismele internaţionale de profil, încercăm să vedem. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. (...) Acolo sunt zăcămintele noastre", a spus Tudose.
El a precizat că nu ştie care este argumentul pentru care Roşia Montană a fost declarată arie protejată.
"Putea să o declare protejată (...), pe la noi prin casă şi noi o protejam, noi o deprotejam şi mai ziceam că acolo trăieşte ultima libelulă din specia ei şi după aia, la un moment dat, constatam că libelula nu mai e şi n-a lăsat moştenitori", a mai afirmat Tudose.