Antena 3 CNN Politică De ce PSD nu cedează în fața Comisiei Europene pentru a înăspri regimul microîntrerpinderilor: nu vrea să împovăreze mediul de afaceri

De ce PSD nu cedează în fața Comisiei Europene pentru a înăspri regimul microîntrerpinderilor: nu vrea să împovăreze mediul de afaceri

De ce PSD nu cedează în fața Comisiei Europene pentru a înăspri regimul microîntrerpinderilor: nu vrea să împovăreze mediul de afaceri
Angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Sursa foto: profimedia images
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iun 2024   •   18:56

Guvernul condus de Marcel Ciolacu continuă să respecte angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență în fața Comisiei Europene, însă urmărește și protejarea mediului de afaceri.

Ultimul jalon adus acum în discuție de către Executiv îl reprezintă regimul fiscal microîntreprinderilor pe care Executivul dorește să îl negocieze pentru a-și respecta angajamentul ca în 2024 să nu existe creșteri de taxe și impozite care să-i împovăreze pe români şi mediul de afaceri.

Numărul microîntreprinderilor active a coborât la circa 408.000 în a doua jumătate a lunii iunie și este cu 87.130 mai mic comparativ cu sfârșitul anului 2023, când numărul de micro era de aproape 500.000. Reducerea de 17,58% în prima jumătate a anului confirmă faptul că măsurile introduse de Guvernul condus de Marcel Ciolacu la finalul anului trecut, sunt în măsură să conducă la respectarea condițiilor impuse de Jalonul 206 din PNRR.

Este important de precizat că scăderea numărului de microîntreprinderi active nu înseamnă că toate aceste firme au fost închise. Situația din anii precedenți arată că o parte semnificativă a microîntreprinderilor care pierd acest regim favorabil de impozitare își continuă activitatea ca plătitori de impozit pe profit.

Cum numărul companiilor eligibile pentru regimul micro a scăzut cu 40% comparativ cu 2022, Guvernul intenționează să continue discuțiile la nivel tehnic cu reprezentanții Comisiei în ce privește îndeplinirea jalonului referitor la reducerea ariei de aplicabilitate a regimului microîntreprinderii. Comisia Europeană cere o scădere semnificativă a plafonului de venituri pentru încadrare la micro, în prezent de 500.000 de euro pe an, în timp ce România consideră că numărul microîntreprinderilor a scăzut semnificativ și jalonul a fost îndeplinit.

„S-au luat deja anumite măsuri (n.r. legate de microintreprinderi) în primul și în primul rând pentru că ele au fost trecute în PNRR. Ele sunt trecute în Jalonul 206, care este în cererea de plată numărul 3, și deja au venit anumite semne de întrebare. Și am mai anunțat public că este o problemă cu Jalonul 206, cu microîntreprinderile, pentru că, Comisia consideră că nu am luat toate măsurile pentru a închide această zonă, unde ei consideră că este o impozitare mult prea lejeră pentru o țară de mărimea României. De obicei, cer sistem de impozitare care se face în zona de offshore-uri... Sunt într-un dialog cu Comisia și încercăm să găsim soluțiile cele mai bune. Cu adevărat, dacă nu ajungem la un acord România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea acestui jalon”, este poziția exprimată public de Premierul Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu se opune ferm taxării suplimentare a microîntreprinderilor

Reprezentanții Bruxelles-ului au propus Executivului modificare plafonului de 500.000 de euro a cifrei de afaceri și impozitarea suplimentară a microîntreprinderilor. Guvernul condus de Marcel Ciolacu se opune însă ferm acestor cerințe și urmărește protejarea acestui segment important al mediului de afaceri autohton.

Microîntreprinderile reprezintă 93% din numărul total de companii. Ele angajează un sfert din forţa de muncă locală și se dovedesc a fi chiar mai profitabile decât marile companii, realizând peste o treime din profitul net total din economie.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu PNRR Comisia Europeana
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Un actor care participa la FITS a fost găsit inconştient, în centrul Sibiului
x close