Update: Candidaţii la alegerile prezidenţiale se vor confrunta miercuri, în cadrul a două dezbateri. Prima va avea loc la ora 17.00 şi va fi alocată candidaţilor cotaţi mai slab în sondaje, adică ultimilor 7 candidaţi, printre care se vor regăsi Corneliu Vadim Tudor(PRM), Gigi Becali (PNG-CD), Ninel Potârcă(independent), Remus Cernea (Partidul Verde), Constantin Rotaru(PAS), Ovidiu Iane(PER) şi Eduard Manole(independent). De la ora 19.45 va începe cea de-a doua dezbatere, între primii cinci clasaţi în sondaje Traian Băsescu, Mircea Geoană,Crin Antonescu, Sorin Oprescu şi Kelemen Hunor. Staff-urile de campanie au convenit ca această confruntare să aibă loc la Televiziunea Română, la ora 19.45, cu un singur moderator, care ar putea fi Luca Niculescu. Iniţial, PSD a propus varianta a trei moderatori cu câte unul propus de principalele trei formaţiuni politice parlamentare: Gabriela Vrânceanu Firea, Emil Hurezeanu şi Luca Niculescu. Fiecare din cei trei moderatori a fost propus de câte unul din pricipalele formaţiuni politice: Firea e dorită de PSD, Hurezeanu e susţinut de PDL, iar Niculescu e considerat ca soluţie de moderator de PNL. Echipele PDL şi PNL au ameninţat însă că vor schimba locaţia dacă la TVR va exista mai mult de un singur moderator, staff-ul lui Geoană fiind nevoit să cedeze această concesie.
De asemenea, pe varianta de lucru din acest moment s-a decis ca vineri să aibă loc o nouă confruntare, între primii trei candidaţi: Crin Antonescu, Traian Băsescu, Mircea Geoană. Surse politice prezente la discuţii susţin că cea de-a treia dezbatere fost condiţia pusă de staff-ul lui Băsescu pentru ca acesta să participe la dezbaterea de diseară.
Miercuri, o zi agitatăIniţial, staff-urile de campanie ale principalilor cinci pretendenţi la scaunul prezidenţial s-au întâlnit în cea de-a patra rundă de discuţii după ce nu s-au înţeles decât asupra locaţiei, Palatul Parlamentului. Mărul principal al discordiei l-a constituit numărul de participanţi la această confruntarea electorală.
Potrivit unor surse participante la întâlnire, social-democraţii ameninţau cu neprezentarea candidatului lor, Mircea Geoană, în cazul în care formula de dezbatere va cuprinde numai pe primii trei plasaţi în sondajele de opinie. La polul opus, staff-ul şefului statului s-a opus formulei unei dezbateri cu cinci candidaţi dorite de Geoană, pe care Sebastian Lăzăroiu a calificat-o drept o încercare a PSD de a-şi ascunde mai bine candidatul.
În fapt, consilierii actualului preşedinte se tem că o dezbatere extinsă la nivelul a cinci persoane va dilua mesajul propriului candidat şi nu-i va oferi acestuia destulă vizibilitate. Drept urmare la rândul lor, au forţat mîna celorlalţi negociatori, avertizând că şeful statului nu este dispus să participe la o confruntarea în termenii doriţi de PSD.
Candidaţii confirmă participarea la dezbatereInteresant este că, în ciuda disputelor dintre staff-urile de campanie, toţi candidaţii au confirmat participarea la întâlnire. Mircea Geoană a declarat marţi şi miercuri că va merge la dezbatere, Traian Băsescu a anunţat acelaşi lucru de marţi, fiind apoi confirmat miercuri şi de Sebastian Lăzăroiu, iar Crin Antonescu a fost de asemenea ferm în privinţa participării sale.
Echipele de campanie ale candidaţilor la Preşedinţie au renegociat, miercuri dimineaţă, formulele de dezbatere între candidaţi. Membrii staff-urilor PNL, PSD, UDMR şi al lui Sorin Oprescu au propus o dezbatere între cinci candidaţi miercuri seară, refuzată însă de PDL.
Totuşi, PSD, PNL, UDMR şi Oprescu ar fi fost dispuse să susţină o dezbatere în această seară şi fără candidatul Traian Băsescu, în cazul în carea negociatorii PDL nu acceptau formula în cinci. Echipele de campanie ale celorlalţi patru candidaţi ar fi putut organiza şi o astfel de dezbatere, adică între Mircea Geoană, Crin Antonescu, Sorin Oprescu şi Kelemen Hunor.
Staff-urile de campanie au discutat şi despre o dezbatere care să fie organizată vineri în formula de trei candidaţi la care Traian Băsescu şi-a anunţat participarea prin intermediul staff-ului său de campanie.
Antena3.ro