Raportul pe Justiţie ar putea însemna sfârşitul de mandat pentru ministrul Cătălin Predoiu. Deşi Mircea Geoană a fost cel care l-a propus la un moment dat pentru acest post în cadrul coaliţiei, iar PDL a acceptat, PSD ia acum în calcul demiterea acestuia, în cazul în care raportul va fi unul critic la adresa României. Mai mult, social-democraţii se pregătesc să facă presiuni în coaliţie pentru a obţine portofoliul Justiţiei folosindu-se de principiul parităţii, dar şi de experimentul eşuat al unui independent în chestiunea evoluţiei reformei în domeniu.
Hrebenciuc: "Ar trebui să discutăm în coaliţie schimbarea lui Predoiu"?Dacă nu iese cum trebuie Raportul pe Justiţie, ar trebui să discutăm în coaliţie schimbarea lui Predoiu?, a declarat Viorel Hrebenciuc, strategul PSD, membru în Biroul de Coordonare al Coaliţiei de guvernare, citat de
Cotidianul.
Scaunul Justiţiei, vânat de PSDÎn prezent, PSD încearcă să se disocieze de eşecurile din domeniul justiţiei. Vânturând scenariul potrivit căruia şeful statului a fost cel care a numit-o atât pe Monica Macovei, cât şi pe Cătălin Predoiu la Justiţie, social-democraţii s-au spălat pe mâini de reforma din domeniu pasând involuţia din domeniu lui Traian Băsescu şi instituţiilor abilitate.
Surse social-democrate recunosc însă că Mircea Geoană a fost cel care a propus alternativa Predoiu în cadrul coaliţiei de guvernare. "PDL dorea un ministru independent, iar propunerile noastre pentru ministere nu au fost acceptate. Predoiu a reprezentat soluţia de compromis, cei de la PDL acceptându-l cu girul Cotroceniului" ne-au declarat sursele citate. Mai mult, potrivit unei înţelegeri dintre PSD şi PDL, Predoiu ar fi urmat să asigure numai o perioadă de tranzit la Ministerul Justiţiei, urmând ca după adoptarea celor patru coduri juridice să-şi înainteze demisia.
PSD are de gând însă să profite de criza din justiţie pentru a-şi sili partenerii de guvernare să renunţe la ideea unui independent pentru acest portofliu. În cazul în care PDL va renunţa la acesat principiu, PSD ar fi pregătit să treacă la faza a doua: obţinerea acestui minister conform principiului parităţii, dezechilibrat după numirea vipremierului Dan Nica şi ca ministru de Interne. Social-democraţii mizează şi pe obţinerea unui scor electoral cât mai bun la europarlamentare care să le ofere poziţia forte necesară pentru a-şi sili partenerii de guvernare să le cedeze acest portofoliu.
Până acum, la nivel oficial, PSD s-a ferit mai întodeauna să-şi asume vreo implicare în procesul numirilor de la MJ, chiar dacă a făcut în repetate rânduri lobby pentru numirea unui secretar de stat social-democrat la nivelul acestui minister. Cu toate acestea, în momentul împărţirii ministerelor între PSD şi PDL, mai mulţi social-democraţi precum Victor Ponta îşi făceau planuri de prindere a scaunului de ministru al Justiţiei.
Predoiu: "Justiţia a devenit un lait-motiv al campaniei electorale"Ministrul Cătălin Predoiu a afirmat, marţi, la RFI România, că justiţia a devenit un lait-motiv al campaniei electorale, evoluţia în domeniu nefiind atât de rea pe cât vor unii să le prezinte.
"Este un lait-motiv al campaniei electorale, mai degrabă şi cred că trebuie să ne concentrăm în primul rând pe ceea ce avem de făcut în acest moment, respectiv să finalizăm proiectele pe care le avem în Parlament, să finalizăm proiectele pe care le derulează Consiliul Superior al Magistraturii. E bine s-o spunem, lucrurile nu stau chiar atât de rău pe cât vor unii să le prezinte. S-au făcut progrese pe toate cele patru condiţionalităţi. Noi o să le prezentăm bineînţeles partenerilor noştri europeni. Trebuie evaluat exact, fiecare instituţie ce a făcut din ceea ce avea de făcut înainte de a se trage concluzii cu privire la responsabilităţi. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, eu sunt destul de împăcat cu ceea ce am făcut în ultimul an, cunosc şi părerea evaluatorilor europeni şi sunt convins că raportul de ţară va reflecta nu numai per ansamblu care este starea reformelor şi luptei împotriva corupţiei, dar şi ce minusuri sau plusuri a avut fiecare instituţie în parte, inclusiv Parlamentul", a declarat ministrul Justiţiei Predoiu.
Raportul pe Justiţie al Comisiei Europene este aşteptat de România spre sfârşitul lunii iunie, iar forţele politice de la Bucureşti se aşteaptă să fie chiar mai critic decât cel intermediar, din iarnă.
Marius Vulpe, Antena3.ro