Liderii coaliţiei urmează să facă publice cele 17 măsuri de sprijin din pachetul socio-economic. Vorbim printre altele de majorarea salariului minim şi de acordarea unor vouchere de 50 de euro pentru cei cu venituri mici.
Liderii coaliţiei de guvernare anunţă în această seară mult aşteptatele măsuri sociale şi economice care ar trebui să îi ajute pe români să facă faţă scumpirilor la alimente, la carburanţi, energie.
În acelaşi timp, ar trebui să îi ajute şi pe producătorii agricoli, cei din industria alimentară, dar şi pe operatorii economici să reziste la scumpirea energiei şi a carburanţilor, astfel încât să nu crească preţurile produselor.
Măsuri sociale care îi vor ajuta pe români să facă față scumpirilor
Pe lista măsurilor economice care vor fi anunţate azi de liderii Coaliţei se regăsesc:
- vouchere în valoare de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile şi care vor fi alocate până la sfârşitul anului
- majorarea salariului minim cu 200 de lei fără să fie impozitaţi cu CAS. Măsura va fi aplicată doar în mediul privat, şi nu va fi obligatorie pentru operatorii economici
- majorarea valorii tichetelor de masă de la 20 la 30 de lei, cu aplicare de la 1 iunie
- vouchere în valoare de 30 de euro pentru elevii care provin din familii cu venituri reduse
- o reducere de 50 de bani din preţul la benzină şi motorină pentru marii transportatori
- dublarea valorii cotei de hrană pentru bolnavii internați în spitale, de la 11 la 22 de lei
- actualizarea preţurilor la materiale de construcţii pentru finalizarea proiectelor pe PNDL şi pe fonduri europene.
Guvernul pregătește vouchere pentru pensionari și familii sărace
- Valoare: 50 euro (circa 250 de lei)
- Acordate la fiecare 2 luni
- Beneficiarii vor putea cumpăra doar alimente de bază
- Beneficiari: familii cu un venit mediu lunar mai mic de 600 de lei
- Impact bugetar: 690 milioane de euro
Sursa: Guvernul României
Cine mai poate primi vouchere
- familii monoparentale
- persoanele asistate social
- persoane cu dizabilități
- pensionari cu venituri mai mici de 1.500 lei
- angajații plătiți cu salariul minim pe economie
Sursa: Guvernul României
Până astăzi, liderii coaliţiei au amânat de două ori anunţarea măsurilor. Chiar şi aşa, soluţiile găsite de partidele din coaliţia de guvernare sunt încă pe hârtie, fără să fi intrat pe circuitul ministerial de avizare şi cu atât mai puţin să fi ajuns deja la guvern. Asta înseamnă că nu pot fi puse în aplicare mai devreme de începutul lunii viitoare.
Liderii coaliţiei de guvernare se văd de la ora 16:00 pentru o ultimă discuţie pe pachetul de măsuri, după care, la ora 18:00 urmează să le facă publice.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat săptămâna trecută că măsurile economice şi sociale cuprinse în pachetul "Sprijin pentru România” reprezintă un plan de 4 miliarde de euro, care va atenua efectele crizelor multiple din această perioadă.
"PSD a pregătit un plan de măsuri economice şi sociale pe care îl vom discuta şi adopta foarte repede în coaliţie.
Pachetul ‘Sprijin pentru România’ este un plan de 4 miliarde de euro venit în sprijinul oamenilor, comunităţilor şi firmelor româneşti.
Este un plan de măsuri îndrăzneţ, care va atenua efectele crizelor multiple pe care le traversăm.
Este un plan care va pune România în mişcare şi spun asta pentru că multe dintre măsuri sunt orientate atât către protecţia pensionarilor, familiilor cu copii şi salariaţilor cu venituri mici, cât şi către revitalizarea investiţiilor şi susţinerea economiei”, a explicat liderul PSD.
Vouchere pentru cei vulnerabili | Adrian Negrescu: "Ce poţi să faci cu 4 lei pe zi? Îţi iei doi covrigi sau o pâine"
Analiştii economici spun că decizia este bună, însă suma este insuficientă.
"Intenţia autorităților de a oferi vouchere este bună. Să ajuţi persoanele vulnerabile e bine, dar trebuie să le identifici mai întâi şi asta este o mare problemă (...).
Deci să identifici oamenii şi să-i ajuţi e bine, dar dacă faci un calcul, 50 euro la două luni înseamnă 4 lei pe zi. Păi ce poţi face cu 4 lei pe zi în România?
Să-ţi iei doi covrigi. Nici măcar doi covrigi. Nu mai zic de o pâine, care e cam 2-4 lei", a spus analistul financiar Adrian Negrescu, la Antena 3.
Ce puteam cumpăra cu 100 de lei în 2021 vs. 2022. Negrescu: ”Vom merge la hipermarket ca la muzeu: vom admira produsele”
Mia de lei s-a devalorizat în România simțitor în ultimul an, iar Guvernul amână și acele vouchere pe care vrea să le dea pentru ca românii să simtă mai ușor aceste scumpiri.
Dacă anul trecut, din 100 de lei puteam cumpăra două kilograme de carne de miel, o pască și 10 ouă, acum lucrurile nu mai stau la fel.
În prezent, din aceeași bani, puteam lua 1,5 kg carne de miel (40 lei/kg), doar jumătate de pască, nu una întreagă și 10 ouă.