În prezent, mai bine de 550 de persoane au depus cereri pentru pensii speciale de parlamentari.3.546 de lei (35,4 milioane de lei vechi) reprezintă suma medie aferentă la ora actuală pensiei speciale de parlamentar. Foşti parlamentari cu minimum trei mandate, precum Ion Solcanu, Traian Dobre sau Valer Dorneanu, vor încasa peste 4500 de lei pe lânga pensia pentru limita de vârstă.
Boc: ?Un semn de dispreţ faţă de populaţia care trece printr-o situaţie dificilă?
"Există o lege pe care noi vrem să o anulăm, Legea pensiilor speciale pentru parlamentari. Profit de această ocazie şi fac apel către conducerea Parlamentului să nu dea curs cererilor de acordare a pensiilor de parlamentar, pentru cele 350 de persoane care solicită pensii speciale de parlamentari. Ar fi un semn de dispreţ faţă de populaţia care trece printr-o situaţie dificilă şi sper ca conducerea Parlamentului să găsească soluţia legală pentru a opri aceste pensii speciale", a spus Boc, la postul public de radio.
Premierul a apreciat că ar fi ciudat ca parlamentarii să beneficieze de astfel de pensii speciale în condiţiile în care populaţiei i se cere să accepte un regim de austeritate.
O lege bună pe timp de criză
Legea 96/2006 stabileşte cuantumul pensiei speciale la un nivelul de 80% din indemnizaţie, în cazul persoanelor care au deţinut cel puţin trei mandate de parlamentar.
Pentru aleşii care au obţinut doar unul sau două mandate, cuantumul pensiei scade cu 40%, respectiv 20%, iar în cazul mandatelor incomplete suma se diminuează sau se majorează proporţional.
În luna ianuarie, premierul anunţa că Guvernul va solicita modificarea legislaţiei în vigoare privind pensia parlamentarilor. Boc a cerut Parlamentului cooperare, prin "perierea acestor privilegii", pentru a se arăta că demnitarii sunt primii care "strâng cureaua".
De altfel, PDL a depus, în luna februarie o iniţiativă legislativă la Camera Deputaţilor de renunţare la pensiile speciale pentru aleşi. proiectul de lege nu a intrat încă în dezbaterea parlamentarilor, dezbaterea sa în comisiile parlamentare de resort fiind tergiversată, deşi se află în procedură de urgenţă.
Perdanţii uninominalului şi cercetaţi DNA printre pensionarii de lux
În prezent aproximativ 550 de persoane doresc pensie de parlamentar.La Camera Deputaţilor au fost înregistrate, între 2006 şi martie 2009, 388 de astfel de cereri (7 dintre solicitanţi au decedat între timp - n.a.), iar la Senat sunt 183 de solicitări (doi senatori au decedat după momentul depunerii cererii - n.a.).
Un aport semnficativ la aceste cereri a venit din partea foştilor senatorii şi deputaţi PRM al căror partid nu a reuşit să treacă peste pragul electoral la primele alegeri parlamentare uninominale. Printre ei se numără Tudor Marcu, fratele liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, fostul deputat Lucian Bolcaş, fostul senator Dan Claudiu Tănăsescu, cântăreţele de muzică populară Irina Loghin şi Angela Buciu, ex-parlamentare peremiste şi Mitzura Arghezi.
Din zona social-democrată emit pretentţii pentru pensie de parlamentar şi unii perdanţi ai uninominalului: Rodica Stănoiu, Adrian Păunescu, Triţă Făniţă, Nora Cecilia Rebreanu, retraşi din viaţa politică precum Ion Solcanu, vizaţi de DNA, situaţia lui Nicolae Mischie, sau personaje care au activat mai mult în zona diplomatică decât cea parlamentară, cazul lui Gelu Voican Voiculescu.
Alţi pensionari ar fi fosta colaboratoare a Securităţii, Mona Muscă, o altă cunoştinţă a serviciilor de informaţii comuniste, Mircea Coşea, recent numit de premierul Emil Boc în fruntea INA, conservatorul Corneliu Ciontu, fostul senator UDMR, Szabo Karoly, ex-secretarul Camerei Deputaţilor în fosta legislatură, liberalul Titu Gheorghiof, Victor Babiuc.
Alături de ei, primesc pensii seniorii PNL Radu Câmpeanu şi Mircea Ionescu Quintus, şi cei ţărănişti - Ion Diaconescu şi Nicolae Ionescu Galbeni.
În situaţia de a cumula pensia cu indemnizaţia de parlamentar este senatorul PSD, Sergiu Nicolaescu, care a obţinut din 1990 şi până în prezent 4 mandate. Beneficiari ar mai fi senatorul Craciun Avram (PSD), care se află la al doilea mandat, dar şi deputatul Gheorghe Ana (PSD), cu 2 mandate deja încheiate.
Marius Vulpe, Antena3.ro