Antena 3 CNN Politică Marţi, 13 pentru Guvernul României? Votul pentru moţiunea de cenzură s-a încheiat

Marţi, 13 pentru Guvernul României? Votul pentru moţiunea de cenzură s-a încheiat

1 minut de citit Publicat la 15:01 13 Oct 2009 Modificat la 15:01 13 Oct 2009
Marţi, 13 pentru Guvernul României? Votul pentru moţiunea de cenzură s-a încheiat
Zi decisivă pentru guvernul Boc 2. Moţiunea de cenzură la adresa Executivului va fi votată în Parlament, după ce Curtea Constituţională a respins sesizarea democrat-liberalilor cu privire la neconstituţionalitatea moţiunii. Şansele ca documentul să nu obţină voturile necesare sunt mici. PNL şi PSD au anunţat că vor vota la vedere, în timp ce UDMR îşi va lăsa membrii să voteze după propria conştiiţă. La rândul lor, democrat-liberalii fac apel la parlamentari să nu intre în jocuri politice.

Pentru ca moţiunea să fie adoptată, sunt necesare 236 de voturi în favoarea ei. Dacă acest lucru se va întampla, Guvernul Boc 2 va fi primul executiv din istoria postdecembristă care este înlăturat de la putere printr-o moţiune de cenzură.

PNL, UDMR şi PSD au împreună 281 de deputaţi şi senatori. De cealaltă parte, PDL are 170 de parlamentari, iar grupul minorităţilor, care tradiţional votează în favoarea Guvernului, 18 deputaţi, ceea ce, împreună, înseamnă 188 de parlamentari. Portofoliile deţinute de independenţi însumează şi ele 3 voturi.

Dacă moţiunea va trece, iar Guvernul va pica, trebuie să se formeze o majoritate parlamentară, care să-i propună preşedintelui Traian Băsescu un nou premier.

În cazul în care o variantă de Guvern va cădea de două ori în Parlament, atunci legislativul NU va fi dizolvat. Şi asta pentru că, potrivit legii, dizolvarea Parlamentului nu mai poate avea loc cu 6 luni înainte de alegerile prezidenţiale.

În această situaţie, Guvernul Boc 2 va rămâne în picioare, însă nu va mai putea emite ordonanţe de urgenţă şi va rămâne doar cu o funcţie administrativă.

Dacă moţiunea nu va fi votată, Guvernul Boc 2 va continua în aceeaşi formulă, iar deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu vor mai putea iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură. Cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului.

Antena3.ro

×
x close