Antena 3 CNN Politică Marko, reclamat lui Boc pentru convocarea în limba maghiară a unor directori de şcoli

Marko, reclamat lui Boc pentru convocarea în limba maghiară a unor directori de şcoli

1 minut de citit Publicat la 14:10 11 Mar 2010 Modificat la 14:10 11 Mar 2010
Marko, reclamat lui Boc pentru convocarea în limba maghiară a unor directori de şcoli
Un director de grup şcolar din Târgu Mureş s-a plâns în scris premierului Emil Boc despre modul în care vicepremierul Marko Bela a transmis, în numele Guvernului, o convocare directorilor. Vicepremierul udemerist este acuzat că a transmis o solictare în acest sens numai în limba maghiară nu şi în cea oficială de stat, româna.
Potrivit sesizării lui Florin Oprescu, directorul Grupului Şcolar "Aurel Perşu" din Târgu Mureş, care întruneşte şi calitatea preşedintele Uniunii Naţionale "Vatra Românească", vicepremierul Marko Bela a transmis un document numai în limba maghiară, recepţionat prin fax de unitatea şcolară, de la Cancelaria Primului Ministru.
"Documentul, din data de 2 martie 2010, ora 13.40, şi transmis nouă după cum vedeţi în anexe de la ŤCancelaria Primului Ministru al Românieiť îl considerăm ca o gravă încălcare a Constituţiei României şi nu în ultimul rând o jignire a dumneavoastră personal, domnule prim-ministru, fapt pentru care vă rugăm să luaţi măsurile ce se impun pentru intrarea în legalitate în privinţa documentelor emise de Guvern. Ştiţi foarte bine, domnule prim-ministru, cum au votat ardelenii şi implicit mureşenii la alegerile prezidenţiale din 2009 şi vă rugăm, ca ardelean ce sunteţi, să puneţi capăt acestor practici care se răsfrâng şi la nivel local prin presiuni de tot felul făcute în toate serviciile descentralizate", se arată în scrisoare.
Opreiescu susţine că "astfel de acţiuni în preajma zilelor de 15, respectiv 20 martie", zilel în care se comemorează evenimentele violente petrecute la Târgu Mureş în 1990, nu fac decât să deterioreze climatul de bună înţelegere şi convieţuire din ultimii 15 ani.
Potrivit directorului, trimiterea convocatorului doar în limba maghiară nu poate fi ignorată, "chiar dacă în unele şcoli a fost trimisă şi o variantă în limba română".
"Ne putem întreba: ŤLimba maghiară este limbă oficială a statului român?ť", conchide acesta.
Antena3.ro

×
TOP articole
x close